Moskva bira gradsko veće u senci protesta

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Sep.2019, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva bira gradsko veće u senci protesta

Stanovnici Moskve glasali su danas na izborima za gradsko veće u senci protesta koji su bili najbrojniji u poslednjih sedam godina.

Izbori za gradsko veće obično su od manje važnosti, ali su sada privukli veliku pažnju javnosti nakon što je za nekoliko opozicionih i nezavisnih kandidata uskraćeno mesto na glasačkom listiću.

Izborna komisija tada je saopštila da postoje nepravilnosti u prijavama kandidata. Međutim oni i njihove pristalice >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << tvrde suprotno.

To je izazvalo nezadovoljstvo građana i proteste protiv političke kontrole izbora i marginalizacije opozicionih kandidata.

Policija je oštro odgovorila na dva neprijavljena protestna skupa, kada su pretukli neke demonstrante i pritvorili više od 2.400 ljudi.

Na sledećem nedozvoljenom protestu procenjuje se da je bilo oko 60.000 ljudi.

Ipak, čini se da interesovanje glasača danas nije bilo veliko s obzirom da je na birališta do dva sata pred zatvaranje izašlo samo 17 posto glasača.

Preliminarni rezultati očekuju se sutra.

Među glasačima je bio i predsednik Rusije Vladimir Putin koji je odbacio zabrinutost zbog isključenih kandidata rekavši da "nije važno koliko (kandidata), već kvalitet. Nadam se da su naši kandidati vredni".

Opoziciona kandidatkninja Ljubov Sobol, koja je predvodila proteste nakon što je njena kandidatura odbijena, izbore je nazvala "sahranom čak i izgleda demokratskih izbora."

Neki glasači prate preporuke aplikacije koju je pokrenuo Aleksej Navaljni, najistaknutiji opozicionar Kremlja, a koja sugeriše koji kandidat u njihovoj oblasti ima najveću verovatnoću da pobedi kandidata kog podržava Ujedinjena Rusija, stranka usko vezana za Putina.

Ujedinjena Rusija, koja ima više od polovine mandata u trenutnom gradskom veću, nije zvanično predložila nijednog kandidata za ove izbore. Oni međutim podržavaju neke nezavisne kandidate.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Taktika opozicije uspela, Putin gubi Moskvu?

Izvor: B92, 09.Sep.2019, 08:38

Moskva -- Ruska vladajuća stranka, koju podržava Putin, izgubila je veliki broj mesta u Moskvi na lokalnim izborima...RIA novosti ocenjuju da je, izgleda, taktika opozicije uspela, preneo je Rojters...Nedeljni izbori jedni su od najviše posmatranijih poslednjih godina, jer su vlasti iz izborne trke...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.