Moskva: Vojna vežba bez presedana, pretnje Pjongjangu neprihvatljive

Izvor: Vostok.rs, 07.Mar.2016, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Vojna vežba bez presedana, pretnje Pjongjangu neprihvatljive

Vojna vežba SAD i Južne Koreje, bez presedana po svojoj masivnosti, imaće negativan uticaj na odnose sa Severnom Korejom, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Istovremeno, Ministarstvo je istaklo da su pretnje Pjongjanga o preventivnim nuklearnim napadima na svoje protivnike neprihvatljive.

Kako se navodi, situacija na Korejskom poluostrvu izaziva veliku zabrinutost i Moskva poziva sve strane da pokažu zdrav razum i uzdržanost kako ne bi dopustile da se situacija pretvori u nekontrolisan rast konflikta.

Vojne vežbe koje su danas počele na Korejskom poluostrvu, iako su planirane, bez presedana su po obimu vojske koja je angažovana, kao i zbog tipa operacije koje se uvežbavaju, ističe se u saopštenju.

„Severna Koreja, budući da je objekat vojne vežbe, ne može da ne oseća zabrinutost za sopstvenu bezbednost. Rusija je u više navrata skretala pažnju javnosti o negativnom uticaju vojnog pritiska na Pjongjang“, stoji u saopštenju ruskog Ministarstva.

Takođe, ističe se, reakcija Severne Koreje nije adekvatna jer prema međunarodnom pravu pruža osnov za primenu sile protiv nje u skladu sa poveljom UN.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.