Moskva: Ulazak Ukrajine u NATO bio bi izuzetno opasan korak

Izvor: Vostok.rs, 21.Okt.2021, 13:30

Moskva: Ulazak Ukrajine u NATO bio bi izuzetno opasan korak

Ulazak Ukrajine u NATO bio bi izuzetno opasan korak, primorao bi Moskvu da reaguje, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko u intervjuu za RIA Novosti.
Ranije je američki ministar odbrane Lojd Ostin, komentarišući izglede za članstvo Ukrajine u alijansi, rekao da treće zemlje nemaju pravo veta po ovom pitanju, te da Vašington podržava Kijev u njegovim težnjama. Rudenko je napomenuo da nije prvi put da se čuju takve ocene i da se to generalno odražava u statutarnim dokumentima. "Ali i dalje se ne fokusiramo na zvanični stav, već na konkretne korake. Smatramo da bi to bio izuzetno opasan korak koji bi primorao Rusiju da reaguje na odgovarajući način.", dodao je on. Naglasio je da će svaki korak imati posledice. „NATO zna naš stav o Ukrajini“, zaključio je diplomata. Ovog leta, na samitu u Briselu, lideri alijanse su podržali pravo Ukrajine i Gruzije da pristupe uniji, ali su saopštili da je potrebno nastaviti reforme, te nisu naveli nikakav vremenski okvir. Početkom oktobra generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da ne može reći kada će se to dogoditi, dodajući da se "to neće dogoditi sutra". Zapadne isporuke oružja Ukrajini Zapadne isporuke oružja Ukrajini neće doprineti rešenju, ali bi mogle podstaći Kijev na provokaciju u Donbasu, rekao je Rudenko. Dan ranije, list "Tajms", pozivajući se na ukrajinski izvor, izvestio je da Velika Britanija pregovara sa Ukrajinom o prodaji raketa zemlja-zemlja i raketa za avione ovoj zemlji. "Smatramo da vojne isporuke Ukrajini neće doprineti rešavanju sukoba u Donbasu. Verujemo da će to podstaći ukrajinske vlasti na moguće provokacije protiv samoproglašenih republika", rekao je Rudenko. Prema njegovim rečima, rešenje konlfikta u Donbasu trebalo bi da se izvede "ne putem vojske i vojne podrške Ukrajini, već kroz pružanje prosvetiteljskog pritiska na nju". „Da bi se vratili primeni sporazuma iz Minska“, rezimirao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.