Moskva: Postoji neprikrivena želja da se uništi integritet duhovnog prostora na Balkanu i podeli pravoslavni svet

Izvor: Vostok.rs, 22.Maj.2020, 11:54

Moskva: Postoji neprikrivena želja da se uništi integritet duhovnog prostora na Balkanu i podeli pravoslavni svet

"12. maja u Nikšiću, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, posebno u Crnoj Gori, održana je tradicionalna molitvena litija za vernike crnogorskih eparhija Srpske pravoslavne crkve. Pod izgovorom kršenja karantinskih mera, policija je upotrebila suzavac da bi je rasterala. Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i sveštenici koji su ga pratili privedeni su i pušteni tek 15. maja.
Američki Stejt department 19. maja uočio je važnost poštovanja ljudskih prava u verskoj sferi i podržao oštre akcije crnogorskih vlasti. Takvo saošptenje ukazuje na to da se crkvena tematika u Vašingtonu razmatra isključivo kroz prizmu geopolitike. Postoji neprikrivena želja da se podeli pravoslavni svet, da se uništi integritet duhovnog prostora na Balkanu. Još jedan nalet napetosti u Crnoj Gori, izazvan brutalnim nasilnim akcijama vlasti protiv SPC-a i njenih vernika u ovoj zemlji, izaziva ozbiljnu zabrinutost. Uvereni smo u potrebu da se svi nastali problemi reše konstruktivnim dijalogom, u skladu sa standardima, pravilima i normama izloženim u međunarodnim dokumentima, poštujući zakonska prava kanonske crkve i vernike. Zanemarivanje njihovog mišljenja, kao i veštačko razdvajanje vernika i, osim toga, beskrupulozno mešanje s polja, može dovesti do velikih problema, pa čak i nemira koji lako mogu nadvladati region."
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.