Zaharova: Žele da unesu raskol u pravoslavni svet i unište jedinstvo na Balkanu

Izvor: B92, 21.Maj.2020, 16:34

Zaharova: Žele da unesu raskol u pravoslavni svet i unište jedinstvo na Balkanu

Portparolka ruskog MSP Marija Zaharova komentarisala je hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika Saborne crkve u Nikšiću.

Istakla je da se radi o nameri da se unese raskol u pravoslavni svet i uništi jedinstvo duhovnog prostranstva na Balkanu.

Ona je na redovnom brifingu za novinare podsetila da su oni uhapšeni pod izgovorom da su litijom na Dan Sv.etogVasilija Ostroškog prekršena pravila karantina, i navela da se potom oglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i američki Stejt department saopštenjem u kojem je istaknut značaj poštovanja ljudskih prava u verskoj oblasti i pružena podrška oštrim merama crnogorskih vlasti.

„Što je teško razumeti. Takva saopštenja, po našem mišljenju, svedoče o tome da u Vašingtonu crkvenu tematiku tumače kroz prizmu geopolitike. A radi se o očiglednim namerama da se unese raskol u pravoslavni svet, da se uništi jedinstvo duhovnog prostranstva na Balkanu“, istakla je Zaharova.

Eskalacija napetosti u Crnoj Gori je isprovocirana grubim merama crnogorskih vlasti prema SPC i njenim vernicima i to izaziva ozbiljnu zabrinutost, dodala je ona.

Kako je istakla, Moskva je uverena da je sva pitanja, sve probleme potrebno rešavati u okviru konstruktuvnog dijaloga uz poštovanje standarda, pravila i normi koji su predviđeni međunarodnim dokumentima i prava kanonske crkve i njenih vernika.

Prenebregavanje njihovog mišljenja i veštačko razdvajanje ljudi, vernika, uključujući i podlo mešanje spolja, moglo bi da ima ozbiljne posledice po region.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zaharova: Vlasti Crne Gore ugrožavaju jedinstvo duhovnog prostora

Izvor: RTS, 21.Maj.2020

Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je komentarišući hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika da se radi o nameri da se unese raskol u pravoslavni svet i uništi jedinstvo duhovnog prostora na Balkanu. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.