Moskva: NATO i EULEKS potpuno odustali od obezbeđivanja sigurnosti nealbanskog stanovništva na Kosovu

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2018, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: NATO i EULEKS potpuno odustali od obezbeđivanja sigurnosti nealbanskog stanovništva na Kosovu

Stalni predstavnik Rusije u OEBS-u Alekandar Lukaševič je osudio pasivnu ulogu međunarodnih snaga pod komandom NATO-a kako bi se osigurala stabilnost na Kosovu.
On je naglasio da albanksi separatisti na Kosovu, koji osećaju bezuslovnu podršku spolja, pokazuju potpunu nezainteresovanost u u pogledu Beograda, kako bi se našla osnova za rešavanje zamrznutog sukoba, dok se Priština još uvek oslanja na zastrašivanje Srba u pokušajima da ih istera iz pokrajine.

"Osuđujemo pasivnu liniju međunarodnog prisustva u pokrajini - NATO snage za Kosovo (KFOR) i Misiju EU (EULEKS). Oni su odustali od obezbeđivanja sigurnosti nealbanskog stanovništva na Kosovu ili čak potpuno podržavaju nekažnjavanje u pokrajini", rekao je Lukaševič na sastanku OEBS-a

Po njegovom mišljenju, sasvim je očigledno da podsticanje krivične neodgovornosti kosovski-albanskih vlasti može dovesti do novog krvoprolića u pokrajini i destabilizovati region Balkana u celini.

"Nastavak nasilnih pokušaja Prištine da uspostavi kontrolu nad područjima gde žive Srbi dovodi do podsticanja međuetničkih tenzija i potkopavanja dugoročnih napora međunarodne zajednice za mirno postkonfliktno rešenje", dodao je Lukaševič.

Posredovanje EU diskreditovano

Posredovanje Evropske Unije u dijalogu između Beograda i Prištine je diskreditovano, rekao je stalni predstavnik Rusije u OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

"Nažalost, sve je više i više takvih signala. Posredovanje Evropske Unije u dijalogu između Beograda i Prištine je diskreditovano. Prištinske vlasti i dalje sabotiraju sporazum o stvaranju Zajednice srpskih opština. Reakcije OEBS-a nisam čuo. Postoji rastući pritisak na Beograd da de-fakto prizna nezavisnost Kosova. Pokušava se povezati konačna normalizacija između Beograda i Prištine "na neke veštačke rokove", rekao je Lukaševič.
 
Takođe je naglasio da nema napretka u radu Specijalnog suda za ratne zločine "Oslobodilačke vojske Kosova" u Hagu, te da su oni koji su odgovorni za užasne zločine, poput trgovine ljudskim organima, nisu odgovaralji.

 

Pogledaj vesti o: Moskva,   NATO,   Eulex,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.