Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2012, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Kosovo baza za obuku sirijskih pobunjenika

MOSKVA -

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je danas zabrinutost zbog izveštaja koji govore da se sirijski pobunjenici treniraju na Kosovu i prolaze obuku kod članova bivše takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji stvaraju međunarodnu bazu za obuku pobunjenika.

"Našu pažnju privlače poslednji medijski izveštaji o vezama sirijske opozicije i vlasti takozvane Republike Kosovo. To uključuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne samo razmenu iskustva u organizovanju separatističkog pokreta uperenog protiv režima, već uključuje obuku sirijskih pobunjenika na Kosovu", saopštilo je rusko ministarstvo.

Prema navodima Moskve, centri za obuku su u bivšim bazama OVK, a "pretvaranje Kosova u međunarodnu bazu za obuku pobunjenika za različite oružane formacije mogao bi da bude glavni destabilizujući faktor na Balkanu".

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je ocenilo da takve namere navode na zabrinutost i da su namere o obuci sirijskih pobunjenika na Kosovu u suprotnosti sa naporima UN i njihovog specijalnog mirovnog izaslanika Kofija Anana.

Ruski mediji pozvali su se na izveštaje zapadnih agencija prethodnih nedelja i preneli da je delegacija sirijskih pobunjenika otputovala u Prištinu direktno iz SAD, gde su se navodno dogovorili kako da iskoriste pomoć OVK za postizanje svojih ciljeva.

"Došli smo ovde da bismo naučili. Na Kosovu su prošli taj put i imaju potrebno iskustvo koje je veoma korisno za nas. Posebno želimo da znamo kako da objedinimo u jednu armiju naše rasute oružane grupe", rekao je jedan od lidera naoružane sirijske opozicije i borac za ljudska prava Amar Abdulhamid.

Abdulhamid je 2005. godine napustio Siriju i prešao u SAD, a od ranije je poznat kao protivnik režima sirijskog predsednika Bašara Al Asada.

Ranije danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov rekao je da je sa nedavnim terorističkim napadima u Damasku povezana Al Kaida, naglašavajući da je Rusija u to "apsolutno sigurna".

Prema zvaničnim podacima UN, u sirijskoj krizi poginulo je više od 9.000 ljudi, a oko 230.000 napustilo je domove i nalazi se u izbeglištvu, dok je ukupno milion ljudi zavisno od humanitarne pomoći.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sirijci se obučavaju na Kosovu?

Izvor: B92, 14.Maj.2012

Moskva -- Rusko ministarstvo spoljnih poslova zabrinuto je zbog izveštaja u kojima se navodi da se sirijski pobunjenici obučavaju na Kosovu kod članova bivše OVK-a..."Našu pažnju privlače poslednji medijski izveštaji o vezama sirijske opozicije i vlasti takozvane Republike Kosovo. To uključuje...

Nastavak na B92...

Moskva zabrinuta zbog izveštaja o obuci sirijskih pobunjenika na Kosovu

Izvor: Blic, 14.Maj.2012

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je danas zabrinutost zbog izveštaja koji govore da se sirijski pobunjenici treniraju na Kosovu i prolaze obuku kod članova bivše takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji stvaraju međunarodnu bazu za obuku pobunjenika...- Našu pažnju privlače...

Nastavak na Blic...

Moskva: Kosovo baza sirijskih terorista

Izvor: Mondo, 14.Maj.2012

Izveštaji ruskog Ministarstva spoljnih poslova govore da se sirijski pobunjenici treniraju na Kosovu i prolaze obuku kod članova bivše OVK, stvarajući bazu međunarodnog terorizma.

Nastavak na Mondo...

Rusija zabrinuta zbog obučavanja sirijskih pobunjenika na Kosovu

Izvor: Telegraf.rs, 14.Maj.2012

Moskva tvrdi da bi pretvaranje Kosova u međunarodnu bazu za obuku pobunjenika mogao da bude glavni destabilizujući faktor na Balkanu

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.