Moskva: Kampanja za diskreditovanje Dana pobede od strane ukrajinskih vlasti propala

Izvor: Vostok.rs, 13.Maj.2018, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Kampanja za diskreditovanje Dana pobede od strane ukrajinskih vlasti propala

Kampanja za diskreditovanje Dana pobede od strane ukrajinskih vlasti je propala, uprkos pokušajima Kijeva da ublaži značaj praznika i da zastraši ukrajinsko društvo, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Kampanja za diskreditaciju Dana pobede nije uspela. Devetog maja učešće na komemorativnim događajima uzelo je više hiljada Ukrajinaca, koji su marširali kroz ulice svojih gradova noseći portrete svojih očeva i dedova koji su se borili na frontovima u Velikom otadžbinskom ratu. Polagali su vence i cveće na spomenike", navodi se komentaru Odelenja za informisanje i štampu Ministarstva sponjnih poslova.

Prethodno je predsednik Ukrajine saopštio da je "Besmrtni puk" samo jedan od vidova "hibridnog rata" Rusije.

Tokom 9. maja u Kijevu je bio organizovan i skup od strane ekstremista u čast SS divizije "Galicija", a koja je počinila brojne zločine nad stanovništvom, te je izvršen veći broj napada na ruske kulturne ustanove.

"Besmrtni puk" u Kijevu

Ministarstvo je istakklo da je cilj takvih akcija da se što više moguće umanji značaj praznika i da se zastraši ukrajinsko društvo, kao i da se obeshrabre ljudi koji žele da učestvuju u spomen akcijama. Takođe se navodi da ukrajinske vlasti nastavljaju sa politikom istorijskog revizionizma, a koja se manifestuje u distorziji istorije zemlje na "nacionalistička raspoloženja".

"Proslavi Dana pobede, ukrajinsko rukovodstvo je još jednom pokušalo da da manifestaciji ruski prizvuk, izvrćući značenje velike vrednosti za naše narode i 9. maj" - ističe se u Ministarstvu spoljnih poslova.

Takođe se navodi da u Rusiji veruju da je neizbežan neuspeh svih pokušaja revizije istorije Velike pobede.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.