Moskva: EU previše lojalna Prištini

Izvor: Vostok.rs, 09.Jul.2019, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: EU previše lojalna Prištini

Evropska unija uložila je mnogo napora u organizovanje dijaloga između Beograda i Prištine, ali proces je došao do zastoja i za to se delimično može okriviti i sama Evropska unija, rekao je u intervjuu za RIA Novosti stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.
Balkan ostaje problematični region sa evropske tačke gledišta. A glavna problematična teritorija je Kosovo, konstatovao je Čižov. „Evropska unija uložila je mnogo napora u organizovanje dijaloga između Beograda i Prištine. Mi smo to pažljivo pratili, uključujući i da smo osigurali da se ovaj dijalog zasniva na postojećim elementima međunarodnog prava, kao što je rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN. Ali proces je dospeo u bezizlazan položaj. Koliko se EU može okriviti za to? Delimično može. Jer, po mom ličnom mišljenju, Evropska unija je bila previše lojalna jednoj od strana“, objasnio je Čižov dodajući da se radi o Prištini. „A kosovsko-albanski lideri su loši ljudi, sa bogatom ratnom prošlošću i oni su to prihvatili kao saglasnost za sopstvenu nekažnjivost, tim pre što su slični i čak još jasniji signali dolazili preko okeana. I zato su izgubili kontrolu. Formalni povod bio je odbijanje Evvropske unije da hitno obezbedi Prištini bezvizni režim i otvori pregovore o prijemu Kosova u Evropsku uniju. To bi bilo previše čak i za EU. Tada je Priština uvela 100 odsto carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, pod pretpostavkom da će Srbi tamo moći da zaobiđu ograničenja preko Republike Srpske. To je ovde imalo veliki odjek“, rekao je stalni predstavnik Rusije. Manje primetno je prošla odluka Kosovara da transformišu sopstvene snage bezbednosti, formiranih u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, u punopravnu vojsku, dodao je on. „Evropska unija je na sebi svojstven način na naša odgovarajuća pitanja reagovala na sledeći način: to su vojna pitanja, obratite se NATO-u, a Evropska unija nije vojni blok“, rekao je Čižov. „Svi pokušaji Evropske unije da postigne barem ukidanje sto odsto carina kako bi se strane vratile za pregovarački sto, nisu imali uspeha. I sada je došlo do bezizlazne situacije, zaključio je Čižov.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"EU nema kredibilitet da vodi proces dijaloga Kosova i Srbije"

Izvor: B92, 10.Jul.2019, 10:13

Priština -- Poslanik Skupštine Kosova Ilir Deda izjavio je da Evropska unija nema kredibilitet da vodi dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije...Izbori i eventualna imenovanja u institucije EU, prema njegovoj proceni ne pokazuju snagu EU i Unija, kao takva, nema kredibilitet da vodi proces dijaloga...Deda...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.