Moskva: 25 projekata za ruske investitore

Izvor: Studio B, 27.Okt.2015, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: 25 projekata za ruske investitore

Privredna komora Srbije i srpski privrednici predstavili su danas, u okviru biznis foruma u Moskvi, 25 konkretnih projekata ruskim investitorima.

"To su projekti za koje verujemo da mogu da budu profitabilni i oni će ruskoj strani biti predloženi za zajedničko investiranje i rad", rekao je predsednik Poslovnog saveta za saradnju sa Rusijom Branislav Grujić.

Reč je o četiri grupe projekata - komercijalni, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << koje privatni kapital treba da realizuje zarad profita, zatim projekti koji su prioritet Ruskoj Federaciji, poput onih iz prehrambene industrije.

Treća grupa projekata se odnosi na međusobnu saradnju velikih državnih firmi, a četvrta grupa su projekti koji se odnose na mala i srednja preduzeća.

"Ti projekti za mala i srednja preduzeća za nas su najvažniji jer su to preduzeća iz Srbije koja imaju proizvode, ali nemaju dostupnost na ruskom tržištu", rekao je Grujić.

On je rekao da je Ruska Federacija za Srbiju jedno od ključnih tržišta i da bi za našu zemlju i napredak njene privrede bio veliki podsticaj ukoliko bi barem jednim delom uspela da osvoji rusko tržište.

Privredna komora Srbije predložiće da zajedno sa privrednicima osnuje dve firme, objasnio je Grujić, jednu u Srbiji, koja bi prikupljala robu, izvozila je u Rusiju i garantovala za njen kvalitet.

Druga bi se nalazila u Ruskoj Federaciji i prozivode iz Srbije distribuirala bi do krajnjeg kupca u Rusiji, dodao je Grujić.

Konstatujući da je veliki disbalans između Srbije i Rusije u trgovinskoj razmeni zbog velike zavisnosti naše zemlje od ruskih energenata, Grujić je dodao da će biti reči o tome da se postigne dogovor da Rusija uveze robu iz Srbije u vrednosti od barem 10 odsto energenata.

On je dodao da bi trgovina dve zemlje trebalo da se bazira na dinaru i rublji zbog konkurentnosti naše robe na ruskom tržištu, ali i da se pronađe način da srpska rečna brodogradilišta plasiraju svoje proizvode u Rusiju.

"Rusija poseduje zajedničku objedinjenu investitorsku kompaniju koja u ime države naručuje brodove i ima zadatak da obnovi rečnu flotu Ruske Federacije. Oni se naručuju u svim zemljama, poput Turske i Finske. Srbija je u okviru stare Jugoslavije iz rečnih brodogradilišta imala izvoz od 150 miliona dolara. Tri koja su u kakvom-takvom stanju mogla bi da izvoze mimum brodova vrednosti 80 miliona dolara", rekao je Grujić.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež dodao je da su komore dve zemlje samo katalizatori dogovora koje privrednici treba da postignu i da svaki međudržavni ugovor i dogovor nije ispunjen životom ako kroz njega ne govori jezik privrede.

"Postoji veliki potencijal za partnerstvo. Otvorili ste nam velike mogućnosti, ali mi moramo da se bolje organizujemo. Moramo da stvorimo uslove da veliki i mali zajedno plasiraju robu na ovo tržište", rekao je Čadež.

Forum u Moskvi završen je potpisivanjem sporazuma o saradnji između Sberbanka Srbija AD i Energoprojekta, između Sberbanka Srbija AD i NIS i između Međunarodnog inovacionog kluba "ARHIMED" i Privredne komore Srbije, kao i bilateralnim razgovorima između srpskih i ruskih privrednika.

Na zajedničkoj sednici predstavnika više od 120 preduzeća iz Srbije i oko 100 iz Rusije učestvovali su i premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministri u Vladi Srbije Dušan Vujović, Zorana Mihajlović, Bratislav Gašić, Aleksandar Antić, Vanja Udovičić, Željko Sertić, Snežana Bogosavljeić Bošković i Nebojša Stefanović.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.