Ministarstvo spoljnih poslova RF: Suđenje Hajradinaju bez presedana u istoriji međunarodnog pravosuđa

Izvor: Vostok.rs, 02.Dec.2012, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo spoljnih poslova RF: Suđenje Hajradinaju bez presedana u istoriji međunarodnog pravosuđa

02.12.2012. - Svedoci i fizički likvidirani

Povodom oslobađajuće presude Ramušu Hajradinaju u Hagu Ministarstvo spoljnih poslova Rusije podseća da je ovaj proces, bez presedana u međunarodnom pravosuđu, bio praćen ucenama i likvidacijom svedoka, dok su zahtevi Moskve da se o tome sprovede istraga odbijani u cilju „nemešanja u objektivni rad suda“.

Oslobađajuća presuda koju je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izrekao bivšem komandantu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << tzv. OVK Ramušu Haradinaju svedoči o selektivnom pravosuđu, rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije. Moskva smatra da je stanje u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju nezadovoljavajuće, kaže se u saopštenju Ministarstva.

„Taj sudski proces je praćen skandaloznim okolnostima. Prvi put u istoriji međunarodnog pravosuđa svedoci su bili izloženi otvorenom ucenjivanju i zastrašivanju, a pojedini su i fizički likvidirani. Sve se to dešavalo u atmosferi potpune pravne nedodirljivosti i uz tolerisanje međunarodnih organizacija na Kosovu“, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Ruska Federacija je u više navrata skretala pažnju Savetu bezbednosti UN na ovu nedopustivu situaciju i zahtevala njegovu odlučnu reakciju u pogledu sprovođenja istrage o pogibiji građana na Kosovu i uvođenja efikasnijeg sistema zaštite svedoka. Nažalost, naši apeli su blokirani pod izgovorom da ne bi bilo svrsishodno mešati se u tobože objektivan rad tužilaca i sudija“, rečeno je u spoljnopolitičkom resoru.

 



 

Svedoci su bili izloženi otvorenom ucenjivanju i zastrašivanju, a pojedini su i fizički likvidirani. Sve se to dešavalo u atmosferi potpune pravne nedodirljivosti i uz tolerisanje međunarodnih organizacija na Kosovu.




„Ova presuda, kao i nedavno oslobađanje hrvatskih generala Gotovine i Markača, predstavlja još jedan dokaz selektivnog pravosuđa, kada ostaju nekažnjena lica koja su optužena za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Smatramo da je stanje u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju nezadovoljavajuće. Ističe rok delovanja ovog tela i Rusija ima čvrstu nameru da traži završetak delatnosti Tribunala u rokovima koji su određeni Rezolucijom 1966 Saveta bezbednosti UN (2010)“, istaknuto je u odeljenju za informisanje i medije Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo podseća da je 29. novembra, posle ponovljenog suđenja, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju po svim tačkama optužnice oslobodio krivice bivšeg komandanta tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Haradinaja i ljude iz njegovog okruženja.

Tribunal smatra da nisu dokazana mnogobrojna ubistva, nasilne deportacije, batinanja, mučenja, surovo ophođenje i drugi zločini prema žiteljima srpske i drugih nacionalnosti koji nisu lojalni novim „vlastima“ pokrajine.

Original publikacije

Izvor: Ruska reč, vz.ru    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.