Mihajlovićeva ide u Moskvu da razgovara o poboljšanju odnosa

Izvor: Politika, 08.Nov.2013, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlovićeva ide u Moskvu da razgovara o poboljšanju odnosa

Zorana Mihajlović, ministarka energetike, otputovaće kako nam je i sama potvrdila, naredne nedelje u Moskvu na ranije zakazani sastanak, ali ne da bi ispravljala dokument Vlade Srbije od 9. avgusta koji se tiče strategije razvoja  NIS-a, već da bi unapredila odnose s Ruskom Federacijom. Podsećanja radi, ovaj dokument je, prema informacijama u medijima, bio razlog što se Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, izvinjavao prošle nedelje svom kolegi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vladimiru Putinu.

– Ne idem u Moskvu da razgovaram o NIS-u, jer zaključak vlade koji se tiče ove kompanije, nije bio predmet razgovora dva predsednika. Dakle, ne idem da bih bilo šta „peglala”, jer to ne radim. Cilj moje posete je što efikasniji i bolji odnosi s Ruskom Federacijom, objasnila je Mihajlovićeva.

Ona je, međutim, prošlog četvrtka, dok je Nikolić boravio u Moskvi, izjavila „da nije sigurna da je do predsednika Republike Tomislava Nikolića došla prava informacija, kada ima bilo kakav problem sa pomenutim dokumentom. Mislim da je ovo prvi put da je Srbija rekla „mi imamo u NIS-u 29 odsto. To je vrlo značajno”, izjavila je ona tada u Skupštini Srbije.

Predsednik Nikolić je, inače, u Moskvi rekao da je Vlada Srbije „donela zaključke koji moraju da se promene, jer ne odgovaraju onome što je dogovoreno s ruskim partnerima”.

Mihajlovićeva je juče za „Politiku” objasnila da je planirano da u Moskvi razgovora o budućim infrastrukturnim projektima, energetskoj efikasnosti zemlje, ali i da potvrdi da će država Srbija ispuniti sve svoje obaveze koje se odnose na dugove „Srbijagasa” prema NIS-u od oko 200 miliona evra.

Inače, „Srbijagas” nema para da plati NIS-u dug za gas od 200 miliona evra, potvrdio je i sam Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa” i dodao da je zbog tekuće nelikvidnosti „dao sebi za pravo” da ne plati dug NIS-u. Ideja je da se taj dug pokrije iz međunarodnog kredita, ili kroz dugoročno reprogramiranje, potvrdio je Bajatović.

Upitana šta konkretno znači njena najava da će se dokument vlade o NIS-u unaprediti i da li to znači da nije dovoljno dobar, Mihajlovićeva kaže da se unapređuju i mnogi drugi dokumenti, pa joj nije jasno zašto ne bi i ovaj.

– Ako sam mogla da poboljšam Uredbu o zaštiti kupaca ne vidim zašto ne bih mogla i polazne osnove za ponašanje srpskog akcionara u NIS-u koji ima više od 29 odsto vlasništva, pita ona.

Vlada, dodaje, ne ukida i ne menja odluke preko noći, ili kako se to tumači u javnosti.

J. Petrović-Stojanović

objavljeno: 08.11.2013.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.