Merkelova: Moskva kriva za raskid Sporazuma o likvidaciji raketa

Izvor: Vostok.rs, 14.Avg.2019, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova: Moskva kriva za raskid Sporazuma o likvidaciji raketa

Moskva je kriva za raskid Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, saopštila je nemački kancelar Angela Merkel na konferenciji za štampu u Berlinu
"Izuzetno mi je žao što je Rusija očigledno prekršila Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i na taj način dovela do njegovog raskida. Tako je izgubljen deo sistema ograničavanja oružja u Evropi i širom sveta. Uložićemo sve napore, zajedno sa našim partnerima u NATO-u, da insistiramo na daljem ograničavanju naoružanja, i to ćemo rešiti u narednim godinama." Prema njenim rečima, "NATO će naći zajednički odgovor u vezi s raskidom sporazuma, a što je ranije rekao i generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg. Berlin je deo NATO-a i u tom pogledu će se ponašati kao NATO partner“, naglasila je ona. SSSR i SAD su potpisali Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (od 500 do 5000 km) 1987. godine. Strane su se obavezale da će uništiti sve komplekse balističkih i krstarećih raketa kopnenog baziranja sa naznačenim dometom, te da ih neće proizvoditi, testirati ili rasporediti u budućnosti. "Jednostrano povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa od strane SAD-a i uništavanje jednog od osnovnih dokumenata o kontroli oružja, zasnovano je na izmišljenom izgovoru, te je ozbiljno zakomplikovalo situaciju u svetu i stvorilo temeljne rizike za sve", rekao je ranije predsednik Putin.   Odluka da se odustane od ključnog Sporazuma o likvidaciji raketa kratkog i srednjeg dometa iz 1987. godine odraziće se i na druge sporazume o strateškom nuklearnom oružju i neširenju oružja, upozorio je Putin. Ako se sistem raspadne, krenuće trka u naoružanju i „haos širom sveta bez ikakvih pravila, ograničenja i zakona".   Moskva, međutim, neće ubrzati razvoj kopnenih raketa srednjeg dometa nakon raskida Sporazuma. Rusija će to uraditi samo ako SAD nastave da prave ovo naoružanje. Potencijalno raspoređivanje bilo koje takve rakete dogodiće se samo kao odgovor na akcije Vašingtona, dodao je Putin.   U isto vreme, sistemi na moru i vazduhu, koje Rusija već ima, sposobni su da se suprotstave svim potencijalnim pretnjama koje bi mogle proizaći iz pojavljivanja oružja u SAD-u, zabranjenog Sporazumom, rekao je predsednik. Putin je spomenuo strateške krstareće rakete Kh-101, hipersonični "Kinžal", kao i "Kalibar", kao i hipersonične krstareće rakete "Cirkon" među takvim naoružanjem.   Na stranu sve, dijalog o „strateškoj stabilnosti i bezbednosti mora se nastaviti bez ikakvog odlaganja“, naglasio je predsednik.   Vašington je suspendovao učešće u Sporazumu u februaru, navodeći navodna kršenja sporazuma od strane Rusije, te se na kraju u potpunosti povukao 2. avgusta. Krivica "za propast Sporazuma" ide na teret Moskve, prema rečima državnog sekretara SAD-a Majka Pompea.   Pentagon se odmah založio za razvoj „konvencionalnih“ raketa kopnenog baziranja koje su ranije bile zabranjene Sporazumom.   Moskva je insistirala na tome da Vašington nije potkrepio nijednu tvrdnju jakim činjenicama, saopštivši da je izlazak iz Sporazuma bio željeni cilj SAD-a.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.