Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev pozvao Juščenka na hitno postizanje dogovora

MOSKVA - Ruski predsednik Dmitrij Medvedev pozvao je večeras u telefonskom razgovoru predsednika Ukrajine Viktora Juščenka "na hitne aktivnosti" u cilju postizanja neophodnih dogovora i neodložnog obnavljanja tranzita ruskog gasa evropskim potrošačima.

On je naveo da evropski potrošači nisu dobili taj energent koji se isporučuje preko Ukrajine zbog ukrajinskog "protivpravnog prisvajanja gasa".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Takva situacija ne odgovara postojećim sporazumima između Rusije, Ukrajine i evropskih potrošača, kao ni drugim međunarodnim sporazumima", rekao je Medvedev i ukazao da problem duga nije rešen.

"Dug treba biti ugašen od strane Ukrajine u punoj meri i u najkraćim rokovima", istakao je šef ruske države.

Medvedev je rekao da je za obnovu isporuka gasa potrebno stvoriti kontrolni mehanizam, koji treba da uključi predstavnike "Gasproma" i "Naftogasa", predstavnike energetskih vlasti Ukrajine i Rusije, posmatrače EU i predstavnike međunarodnih pravnih firmi koje štite interese te dve kompanije.

Šef ruske država rekao je da pitanje isporuke gasa evropskim potrošačima i odnosa u oblasti gasa između Rusije i Ukrajine nije političko.

"Za Rusiju je to pitanje ispunjenje njenih ekonomskih obaveza" ali, kako je dodao, "na žalost, taj problem je postao talac nesuglasica u rukovodstvu Ukrajine i nesposobnosti pri donošenju adekvatnih odluka u stvorenoj situaciji", rekao je on.

U razgovoru održanom na inicijativu ukrajinskog predsednika, Medvedev je skrenuo pažnju Juščenku i da Rusija nije istupala iz pregovora sa Ukrajinom, kao i da je spremna na njihovo obnavljanje u bilo kojem momentu.

"Predsednik Rusije pozvao je Juščenka da da neophodne instrukcije na tu temu vladi i energetskim vlastima Ukrajine", rečeno je ruskoj državnoj agenciji u pres službi ruskog predsednika.

Medvedev je, kako je prenela agencija Itar-Tas s, rekao da je "za obnovu isporuka gasa ukrajinskim potrošačima potrebno zaključenje novog ugovora 'Gasproma' i 'Naftogasa' po tržišnoj evropskoj ceni, bez popusta i olakšica".

"Cena gasa treba da bude tržišna, da odgovara nivou cena gasa koji je stvoren u Evropi i da se određuje po formuli za cenu. Nikakvih popusta i olakšica ne treba uopšte da bude", rekao je Medvedev.

Rusija je ranije danas obustavila isporuke gasa u Evropu preko teritorije Ukrajine, dok ona ne pruži garancije za njegov tranzit u punom obimu, podseća Itar-Tas s.

Agencija je navela da se to desilo posle nego je centralno proizvodno dispečersko odeljenje "Gasproma" ustanovilo da, bez obzira na nastavljanje isporuke ruskog gasa preko stanice "Sudža", sa teritorije Ukrajine "ruski tranzitni gas evropskim potrošačima ne stiže". Posle toga je to odeljenje dalo nalog za obustavljanje toka ruskog gasa na teritoriju Ukrajine.

Juščenko je ranije danas uputio Medvedevu pismo u kojem je izrazio spremnost Kijeva da se vrati za pregovarački sto.

Itar-Tas s je javio iz Kijeva da će predsednik uprave kompanije "Naftogaz Ukrajine" Oleg Dubina sutra otputovati u Brisel, gde je planiran njegov susret sa predsednikom Upravnog odbora Gazrpoma Aleksejom Milerom.

Milerov zamenik i generalni direktor "Gaspromeksporta" Aleksandar Medvedev najavio je da se "Gasprom" priprema da započne sudski proces protiv "Naftogasa" pred Stokholmskim arbitražnim sudom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.