Legendarna parada 1941. godine

Izvor: Vostok.rs, 06.Nov.2011, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legendarna parada 1941. godine

06.11.2011. -

7. novembra 1941. godine u opkoljenoj od strane hitlerovskih snaga Moskvi bila je održana parada Crvene Armije. To je bio znak da se prestonica drži. Direktno sa parade su vojnici išli na front, koji se nalazio nekoliko kilometara od granice grada. U ponedeljak u čast 70. godišnjice tog legendarnog događaja na Crvenom trgu će biti održani svečani marš i istorijska parada – rekonstrukcija vojne tehnike iz vremena Drugog svetskog rata.

Upravo je za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << taj dan nemačka komanda planirala zauzimanje Moskve. Evakuacija stanovnika iz grada, koja je počela 16. oktobra, izazvala je mnoge glasine, između ostalih i da su Staljin i njegovi saradnici već napustili Moskvu. To je bila dezinformacija.

Vojna parada je demonstrirala nesalomljiv duh i težnju armije za pobedom. Rat, koji vi vodite, rekao je u svom govoru Vrhovni komandant, oslobodilački je rat, pravedni. Neka vas inspirišu u tom ratu likovi naših velikih predaka – Aleksandra Nevskog, Dmitrija Donskog, Kuzme Minina, Dmitrija Požarskog, Aleksandra Suvorova, Mihaila Kutuzova! Naša je stvar pravedna. Neprijatelj će biti pobeđen.

U svetu nije bilo važnije vesti od saopštenja o paradi. Kontraofanziva sovjetskih snaga kod Moskve dovela je naciste u zabunu. U nizu slučajeva su oni prešli odbrani.U ponedeljak (7.11) u čast legendarne parade na Crvenom trgu će biti održan svečani marš, u kojem će učestvovati vojnici moskovskog garnizona u uniformama iz 1941. godine, konjička grupa Predsedničkog puka, Četa Počasne straže. Ispred tribina, na kojima će sedeti veterani Drugog svetskog rata, u paradnom stroju će proći 4 hiljade predstavnika Dečijeg pokreta Moskve. To su deca iz vojno-rodoljupskih klubova, odreda, koji traže poginule vojnike, pitomci vojnih škola škola. Preko Crvenog trga će proći vojna tehnika iz vremena rata. Nju su sakupili i renovirali entuzijasti iz Muzeja tehnike Vadima Zadorožnog, - priča Piar-menadžer tog muzeja Marina Jaure.

Ideja rekonstrukcije istorijske parade je nastala još u januaru. Za 10 meseci je bila obnovljena istorijska tehnika, koja je učestvovala u bitci za Moskvu. Naš muzej tehnike Vadima Zadorožnog je pripremio za paradu lake tenkove T-60 i T-37. To je bio tenk za izviđanje koji može da plovi. To je neobičan tenk. Osim toga, muzej izlaže motocikle M-72 i automobile Gaz-67. To su naša terenska kola, kao i oklopna kola B-64-B. Laki tenkovi će prvi put posle 1941. godine ići Crvenim trgom. U principu, to je akcija bez presedana u obnavljanju kola, kojih u svetu je ostalo svega 6. Tenkova T-37 ima još manje.

Posle završetka svečanog marša tehnika iz vremena Drugog svetskog rata će stajati blizu trga. Svako, ko želi, moći će da detaljno pogleda jedinstvenu tehniku i bolje zamisli, kakva je bila ta legendarna parada u zabrinutoj ratnoj Moskvi 1941. godine.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Godišnjica istorijske parade u Moskvi

Izvor: RTS, 07.Nov.2011, 15:17

U Moskvi obeleženo sedamdest godina od istorijske parade 1941. godine, čiji su učesnici odmarširali direktno na front. Danas Crvenim trgom marširali veterani i kadeti. ..Hiljade ruskih veterana i vojnih kadeta marširalo je Crvenim trgom na paradi kojom je obeležena 70. godišnjica istorijske parade...

Nastavak na RTS...

Održana vojna parada u Moskvi (VIDEO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Nov.2011

Oko 6.000 ruskih vojnika i kadeta promarširalo je Crvenim trgom u Moskvi, u znak obeležavanja 70. godišnjice istorijske parade iz Drugog svetskog rata.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.