Lavrov: Da li se bezbednost gradi oruđem hladnog rata?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Da li se bezbednost gradi oruđem hladnog rata?

MOSKVA - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je danas da je Evropi i Rusiji potreban nov sistem kolektivne bezbednosti koji bi uzeo u obzir realnost današnjice.

"Evropi je potreban pozitivan, a ne negativan pristup", rekao je Lavrov na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose.

I o antiraketnom štitu - razgovor

"Ne bi bila loša ideja da se razmotri da li su mehanizmi iz doba 'hladnog rata' adekvatni danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ili da razmislimo o novim strukturama koje bi snažno garantovale nepovredivost posthladnoratovskih granica, ali i koje bi uzele u obzir realnost današnjice", naveo je Lavrov.

On je podsetio da je i ruski predsednik Dmitrij Medvedev pozvao na potpisivanje sporazuma o evropskoj kolektivnoj bezbednosti koji bi podrazumevao i osnivanje agencija za sveobuhvatnu evropsku bezbednost na evroatlantskom prostoru, sa punim učešćem Rusije u radu tih agencija, preneo je Itar-Tass.

Lavrov je rekao da treba razmotriti i probleme koji su se pojavili u vezi sa razmeštanjem američkog protivraketnog sistema u istočnoj Evropi.

Odgovor Rusije u Gruziji - standard po međunarodnom pravu

U govoru posvećenom odnosu Rusije i Zapada, Lavrov se osvrnuo i na situaciju u Gruziji, ističući da je odluka Moskve da pošalje vojsku u tu zemlju postavila nov standard na osnovu kojeg će Rusija braniti svoje nacionalne interese.

"Načinom na koji je odgovorila na agresiju Gruzije, Rusija je postavila standard za reagovanje koji je u potpunosti u skladu da međunarodnim pravom", kazao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je naglasio da se Rusija vratila na svetsku scenu kao odgovorna država koja je u stanju da brani svoje građane, preneo je Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Lavrov: Rusija postavila standard za odbranu svojih interesa

Izvor: Blic, 01.Sep.2008

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je danas da je Evropi i Rusiji potreban nov sistem kolektivne bezbednosti koji bi uzeo u obzir realnost današnjice... "Evropi je potreban pozitivan, a ne negativan pristup", rekao je Lavrov na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose..."Ne bi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.