Koštunica traži od Bubala da se iseli

Izvor: Blic, 21.Avg.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica traži od Bubala da se iseli

Stranačke kolege iz vrha Demokratske stranke Srbije učestalo zovu ovih dana bivšeg ministra Predraga Bubala (koji je već nekoliko dana u Moskvi) i traže da se hitno iseli iz službenog stana Vlade Srbije, saznaje „Blic". Pošto je pukla bruka, kaže izvor „Blica" blizak vrhu DSS, svi su veoma uznemireni zbog uticaja ovog slučaja na rejting stranke.

Teško je poverovati da niko u DSS ili u Vladi, sve dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << to „Blic" nije otkrio, nije znao da bivši ministar koristi službeni salonski stan (u jednom periodu čak dva službena stana), iako ima najmanje jedan u vlasništvu, i to na jednom od najatraktivnijih mesta u Beogradu, kod „Arene". U Srbiji je, po svemu sudeći, legitimno zloupotrebljavati državnu imovinu. Važno je samo da se to ne otkrije.Verica Kalanović, ministarka za NIP i predsednica stambene komisije Vlade Srbije, zatražiće u ponedeljak, na prvom sastanku ove komisije detaljan izveštaj o tome ko od državnih funkcionera koristi službene stanove.

- Ona će tražiti da se funkcionerima koje se nisu iselili, a prestala im je dužnost u Vladi, pošalje zahtev da u roku od tri dana oslobode stanove. Takođe, povodom pisanja „Blica" o lošoj kontroli državnih stanova i rezidencija, ministarka će zahtevati da se Republičkoj direkciji za imovinu uputi dopis i da se zatraži odgovor na pitanje šta sve država poseduje i ko koristi te stanove i vile - rečeno je juče „Blicu" u kabinetu ministarke Kalanović.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić predložio je juče na sednici Vlade, kao što je i obećao nakon izbijanja „slučaja Bubalo", da se u Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije doda odredba kojom će se svi funkcioneri obavezati da objave ličnu imovinu, kao i sve što su dobili od države na korišćenje. Ministarka pravde Snežana Malović prihvatila je predlog i rekla da će biti unet u predlog zakona. Ovaj predlog zakona, međutim, još nije dobio ni zeleno svetlo Vlade Srbije, a pitanje je koliko će se dugo „probijati" kroz skupštinsku proceduru.

Nezavisni eksperti, upućeni u razvijeni mehanizam administracije koji funkcionerima omogućava da nesmetano zloupotrebljavaju i prisvajaju državnu imovinu, sumnjaju da će zvanične mere preduzete povodom „slučaja Bubalo" zaustaviti bezobzirne i alave političare.

- Uopšte nisam iznenađen podacima do kojih je „Blic" došao kad su u pitanju državni i službeni stanovi. Naši političari sprečavaju da se uvede efikasna kontrola imovine države, stranaka i funkcionera jer se upravo u nedostatku kontrole krije izvor njihove dodatne političke moći. U razvijenim zemljama evropske demokratije napravljen je jedinstven sistem podataka, koji je i jeftiniji i efikasniji jer se na jednom mestu mogu dobiti, proveriti i ukrstiti svi podaci o imovini, državnoj i privatnoj, porezima, socijalnim davanjima... Sve se to lako i kod nas može uraditi, ali nema političke volje. Ne verujem da će političari sami sebi onemogućiti privilegije - kaže za „Blic" Đorđe Vuković, programski direktor CeSID.

Vuković upozorava da su pojedinim zakonskim odredbama političari obesmislili sve zakone koji bi mogli omogućiti kontrolu njihovog trošenja para. Recimo, izlišno je prikupljati podatke o imovini političara kada je zagarantovana njihova tajnost jer onda ne mogu da se provere i ukrste sa drugim podacima. Takođe, Zakon o finansiranju stranaka gubi smisao jer se ne zna ko finansira stranke. Takođe, podaci o korišćenju službenih stanova i automobila su u odvojenim evidencijama, pa se događa da funkcioneri koriste kola da svakog dana putuju kući, a istovremeno drže i službeni stan, koji je u tom slučaju „višak" koji im omogućava ličnu korist. Istovremeno, nezavisne institucije koje bi sve ovo mogle kontrolisati nemaju ni para ni uslova za rad, samo su osnovane da bi se zadovoljila forma.

Potpuno je neprihvatljivo da političari svoj dolazak na državnu funkciju koriste da bi se obogatili, rešili stambeno pitanje, povoljno otkupili državni stan ili vilu (uredbu kojom se to omogućava donela je Koštuničina vlada u januaru 2007), koristili službene automobile... U tome mogu da ih spreče samo pritisak domaće javnosti i međunarodni pritisak iz EU, čiji se član ne može postati bez ustanovljenih mehanizama efikasne kontrole.

Šta sve političari kriju

-imovinske karte

-imena finansijera stranaka

-šta sve koriste od državne imovine (stanovi i automobili)

-izveštaje o novcu potrošenom u izbornim kampanjama (podneli frizirane izveštaje)

-duguju novac koji je država greškom uplatila strankama još 2007. godine (ukupno 750.000 evra)

Svaki šesti funkcioner prijavio imovinu

Republički odbor za rešavanje sukoba interesa saopštio je juče da je od izbora održanih u maju ove godine do danas odboru dostavljeno 2.260 izveštaja o imovini, prihodima i javnim funkcijama, uključujući i obaveštenja o tome da u odnosu na prethodni izveštaj nema promena. Kako u Srbiji ima ukupno oko 13.000 funkcionera, lako je zaključiti da je tek svaki šesti ispoštovao Zakon o rešavanju sukoba interesa koji propisuje da su funkcioneri dužni da svoj izveštaj o imovini i prihodima podnesu 15 dana od dana stupanja na funkciju, dok novoizabrani narodni poslanici izveštaj podnose odmah posle konstituisanja Skupštine. Odbor je podsetio funkcionere da, bez obzira na to da li su u 2008. godini već podnosili izveštaj za 2007. godinu, imaju obavezu da podnesu potpuni novi izveštaj.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bubalo se iseljava

Izvor: B92, 22.Avg.2008, 04:37

Beograd -- TV B92 snimila bivšeg ministra ispred službenog stana u centru Beograda. Premijer mi je dao sedam dana da se iselim, kaže Bubalo...Posle višednevnih spekulacija o tome gde u stvari živi bivši ministar trgovine Predrag Bubalo i da li, iako mu je istekao ministarski mandat, i dalje živi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.