Bubalo se iseljava

Izvor: B92, 22.Avg.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bubalo se iseljava

Beograd -- TV B92 snimila bivšeg ministra ispred službenog stana u centru Beograda. Premijer mi je dao sedam dana da se iselim, kaže Bubalo.

Posle višednevnih spekulacija o tome gde u stvari živi bivši ministar trgovine Predrag Bubalo i da li, iako mu je istekao ministarski mandat, i dalje živi u službenom stanu Vlade Srbije, ekipa Televizije B92 zatekla je ovog funcionera DSS-a ispred zgrade u Jevremovoj ulici, u Beogradu, u trenutku dok se spremao da se iseli iz službenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stana od 158 kvadrata u centru Beograda.

U trenutku kada su pojedine državne institucije i celokupna srpska javnost utvrđivale koliko bivši ministar trgovine zapravo poseduje stanova a koliko mu je na korišćenje dodelila bivša vlada, Bubalo je bio na godišnjem odmoru.

Iako mu je mandat ministra istekao, pored službenog stana, Bubalo i dalje koristi i službeni telefon Vlade Srbije.

Bubalo: Imam stan

Mada je prethodnih dana negirao da ima svoj stan u Beogradu, Bubalo je izjavio je za sutrašnji Blic, da poseduje stan kod Beogradske arene koji se vodi na ime njegove supruge Radmile.

Bubalo kaže da se ovaj stan sada renovira, i da je posedovanje ove nekretnine prijavio Odboru za rešavanje sukoba interesa.

Podsetimo da su prethodnih dana pored Bubala, i mnogi funkcioneri DSS-a, negirali da njihov stranački kolega ima u vlasništvu stan u Beogradu.

Komentarišući najavu predsednice Stambene komisije Verice Kalanović, koja je rekla da će tražiti tri dana za iseljenje svih bivših funkcionera, Bubalo kaže da za selidbu ne postoje zakonski, već, kako objašnjava, ugovorni rokovi.

Slučaj Predraga Bubala samo je ponovo pokrenuo pitanje ko brine o državnoj imovini i po kojim kriterijumima se funkcionerima dele službeni stanovi, automobili ili telefoni.

I pored velikog pritiska javnosti, preciznih odgovora o tome i dalje nema.

Ministar odbrane i Bubalov nekadašnji kolega iz prošle vlade Dragan Šutanovac kaže da podržava inicijativu da se zakonski propiše obaveza funkcionera da prijave svoju imovinu, ali da u tome treba razmišljati i o pravu na privatnost njihovih porodica.

Jedinstveni popis nekretnina ne postoji, tako da se tačno ne zna kolika je imovina Republike Srbije, niti ko je kada i pod kojim uslovima otkupljivao državne stanove.

Zaštitnik građana Saša Janković, koji od nadležnih nije uspeo ni da dobije podatke o dodeli državnih automobila funkcionerima Vlade, za B92 kaže da u Srbiji niko na taj način nije kontrolisao ponašanje državnih funkcionera.

Janković najavljuje da je u pripremi Kodeks ponašanja državnih funkcionera, koji bi krajem godine trebalo da bude i usvojen.

Odboru nisu dostavljeni podaci o imovini

Ni 46 dana, koliko ima da je formirana nova Vlada, nekim ministrima nije bilo dovoljno da napišu šta sve poseduju i te podatke dostave Odboru za sprečavanje o sukobu interesa.

Odbor je vladu danas pismom zamolio da podseti svoje ministre na tu zakonsku obavezu.

Ipak, ukoliko to i ne učine, ministri bi mogli samo da budu opomenuti i ništa drugo.

Prema zvaničnim podacima, našim državnim funkcionerima na raspolaganju je 26 službenih stanova i 126 službenih automobila.

Iako je nova Vlada Srbije formirana pre gotovo mesec i po dana, petorica ministara nisu ispunila zakonsku obavezu - da Odboru za sprečavanje o skukobu interesa dostave podatke o imovini.

Reč je o jednom ministru koji je prvi put stupio na dužnost i o još četvorici kojima je ovo drugi mandat, ali njihova imena nismo uspeli da saznamo, jer Odbor te podatke ne saopštava.

Još gore je stanje na nižim funkcijama u vladi, jer od oko 80 novih činovnika više od polovine nije podnelo imovinske karte, kaže za B92 predsednik Odbora Slobodan Beljanski.

"To su pravi izuzeci da je neko od ministara tu svoju obavezu prevideo, ali kad govorimo o vladi u celini, uključujići i ostale funkcionere iz vlade, tu je značajan broj onih koji svoju obavezu nisu izvršili. I mi smo da bi sprečili nepotrebno administriranje podsetili jednim pismom generalnog sekretara vlade da podseti te funkcionere na obeveze”, kaže Beljanski.

Kako smo saznali, nova vlada radi na zakonu koji bi podatke o imovini funkcionera učinio javnim.

Savetnik u Ministarstvu za ekonomiju Nikola Papak kaže da je stav G17 Plus da treba objaviti bukvalno sve.

"Po našem mišljenju ti podaci treba da budu konkretni, dakle stanovi, pokretna imovina, automobile, eventualno neke jahte. Zatim je vrlo bitno da se navede štednja u bankama, takođe podaci o dugovanjima i potraživanjima funkcionera, kao i podaci o pravu korišćenja pokretnosti i nepokretnosti koje su u državnoj svojini koje funkcioner koristi po službenoj dužnosti”, kaže Papak.

Državnim funkcionerima na raspolaganju je tako 26 službenih stanova i 126 službenih automobila.

Vozila sa vozačem koristi 87 funkcionera. Ipak, od zamenika direktora Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Aleksandra Todorovića B92 nije dobio najjasniji odgovor na pitanje da li se dešava da službena kola neko koristi i u privatne svrhe.

"Jednostavno, onog momenta kada je to dodeljeno 24 časa, on ima pravo to da koristi za potrebe obavljanja svoje funkcije. Onog momenta kada smo dodelili vozilo na korišćenje 24 sata, smatra se da svaki prelazak jeste službeni”, objašnjava Todorović.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže da je mnogo veći problem to što javnost ne zna koliko funkcioneri troše državnih para.

"Podaci nisu opšte dostupni, u ovoj državi se ne usvaja i ne razmatra zavšni račun budžeta, ne postoji kontrola. Jedino što saznamo da u ovoj partokratskoj vladavini, pošto sad naravno ima mnogo više političkih stranaka, u njihovom međusobnonom sukobu nešto negde procuri do javnosti, ali videli ste da se sve to vrlo spretno zataška”, kaže Baraćeva.

Do sada jedini poznat primer da je neki ministar zbog sukoba interesa popustio pod pritiskom javnosti je Velimir Ilić, koji je pre godinu dana odustao od namere da u Kačulicama gradi kardiovaskularnu kliniku.

DSS traži od Bubala da se iseli

Stranačke kolege iz vrha DSS-a učestalo zovu Predraga Bubala i traže da se hitno iseli iz stana Vlade Srbije, piše Blic.

Pošto je izbila afera, kaže izvor Blica blizak vrhu Demokratske stranke Srbije, svi su veoma uznemireni zbog uticaja tog slučaja na rejting stranke.

Verica Kalanović, ministarka za NIP i predsednica Stambene komisije Vlade Srbije, zatražiće u ponedeljak, na prvom sastanku te komisije, detaljan izveštaj o tome ko od državnih funkcionera koristi službene stanove, piše list.

"Ona će tražiti da se funkcionerima koje se nisu iselili a prestala im je dužnost u Vladi, pošalje zahtev da u roku od tri dana oslobode stanove. Takođe, povodom pisanja Blica o lošoj kontroli državnih stanova i rezidencija, ministarka će zahtevati da se Republičkoj direkciji za imovinu uputi dopis i da se zatraži odgovor na pitanje šta sve država poseduje i ko koristi te stanove i vile", rečeno je u kabinetu Kalanovićeve.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić predložio je juče na sednici Vlade, kao što je i obećao nakon izbijanja "slučaja Bubalo", da se u Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije doda odredba kojom će se svi funkcioneri obavezati da objave ličnu imovinu, kao i sve što su dobili od države na korišćenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.