KNJIŽEVNA NAGRADA „NOS“ IGORU VIŠNJEVECKOM

Izvor: TvojPortal.com, 04.Feb.2012, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KNJIŽEVNA NAGRADA „NOS“ IGORU VIŠNJEVECKOM

Izvor: Tvoj portal  Laureat književne nagrade NOS ( Новая словесностъ ) за 2011. postao je Igor Višnjevecki za povest „Lenjingrad“.
Dobitnik nagrade NOS („Nova književnost „) je izabran 3. februara uveče na osnovu rezultata javne debate održane u Politehničkom muzeju u Moskvi .Po rečima Irine Prohorove, glavnog koordinatora nagrade , pobeda Višnjeveckog je bila „iznenađenje za sve učesnike u rasparvi “pošto povest „Lenjingrad“ u početku nije smatran za glavnog favorita.“



Povest „Lenjingrad“ priča o blokadi grada na Nevi u vreme velikog otadžbinskog rata.Radnja obuhvata period od septembra 1941. do aprila 1942.Centralna tema povesti,kako prenose ruske agencije,je situacija „raščovečenja „ koja se dešava unutar svakog od junaka knjige.

Pored osnovne nominacije takođe je izabran i dobitnik „nagrade čitalačkih simpatija“:Andrej Astvacaturov za roman“Skunskamera „.
Za pobedu Igor Višnjevecki je dobio 700 hiljada rubalja, laureat „čitalačkih simpatija“ 200, a svaki kandidat iz užeg izbora po 40 hiljada rubalja.
Nagrada NOS je osnovao Fond kulturnih inicijativa Mihaila Prohorova 2010.g. sa zadatkom da podrži nove trendove u savremenoj umetničoj književnosti na ruskom jeziku.
Prva dobitnica nagrade NOS ( za 2009.) bila je Lena Eltang , spisatlejica iz Vilnusa za roman“Kameni klen „, za 2010.g. ovu nagradu jhe dobio Vladimir Sorokin za povest „Mećava“.
B.Rakočević

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.