Izvoz ukrasnog bilja u Rusiju

Izvor: RTS, 07.Maj.2014, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz ukrasnog bilja u Rusiju

Dekorativne sadnice iz Velikog Šiljegovca kod Kruševca, sela sa najviše rasadničara u Srbiji, od nedavno se izvoze u Rusiju. Put ove zemlje, otišao je treći kontigent sa preko 1.000 lišćara i četinara.

Rasadničari Velikog Šiljegovca nisu čekali da im država da šansu za izvoz, već su se posao na ruskom tržištu izborili pre dve godine učešćem i pobedom na sajmu nedaleko od Moskve.

"Kompletno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sadnice iz Šiljegovca su izuzetnog kvaliteta. Boljeg i od rasada iz Poljske, Nemačke i Belgije. Pogotovo što se tiče četinara", kaže Dragan Đurđević, rasadničar.

Vispreni proizvođači lako su, uz pomoć resornog ministarstva, ovladali  administracijom  potrebnom za izvoz, jer problema sa kvalitetom nije bilo. Probni kontigent zainteresovao je kupce da obiđu plantaže i oprobaju gostiprimstvo poslovnih partnera.

"Ove sadnice ćemo iskoristiti za ozelenjavanje parkova u našem gradu. Dekorativno drveće i grmlje iz Srbije najbolje prezimljava rusku zimu. Došao sam da upoznam vašu zemlju i kao strastan ribolovac zainteresovan sam za bogatstvo reka. Za sada ne stižem da ih obiđem, zbog posla, ali to ostavljam za sledeću posetu", kaže Aleksej Đevuškin iz Ivanova u Rusiji.

Začetnik proizvodnje ukrasnog bilja u Šiljegovcu je Živorad Žića Đurđević. Pre četiri decenije, kada je počeo posao sa Slovencima, mnogi su ga gledali sa podozrenjem. Zahvaljujući njemu sada se u dolini Ribarske reke proizvodnjom lišćara i četinara bavi stotinak proizvođača na preko 300 hektara.

"Posećujem sve seminare, sajmove u inostranstvu i kod nas, tako da se družim sa ljudima koji su u nauci. Sada ima mnogo novih ukrasnih vrsta koje su tražene. Moramo da ih uvozimo, proizvodimo, da se borimo sa novom tehnologijom u proizvodnji", kaže Živorad.

Ovaj posao zahteva potpunu posvećenost i jedan je, kažu proizvođači, od unosnijih u poljoprivredi, jer donosi najveću zaradu po aru. Zato se ne plaše ni veličine tržišta poput Ruskog, a ni konkurencije.

rts.krusevac@rts.rs

+381 37 438 707
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.