Izgorela biblioteka Instituta društvenih nauka u Moskvi

Izvor: SEEcult.org, 31.Jan.2015, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgorela biblioteka Instituta društvenih nauka u Moskvi

Veliki požar u biblioteci Instituta društvenih nauka (INION) Ruske akademije nauka u Moskvi, koja čuva 14,2 miliona primeraka knjiga i rukopisa, pričinio je ogromnu štetu, ali još nisu poznate njene razmere.

Požar je izbio 30. januara uveče i tokom protekle noći je lokalizovan, ali borba vatrogasaca još traje, preneli su ruski mediji.

Direktor INION-a Jurij Pivovarov izjavio je da je veći deo zgrade >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << uništen, te da je “veoma teško” proceniti štetu.

U svakom slučaju, šteta će biti ogromna, budući da veći deo bibliotečkog fonda nije digitalizovan, dodao je Pivovarov.

Predstavnici Instituta saopštili su da požar predstavlja veliki udarac za rusku i svetsku nauku.

Direktor RAN Vladimir Fortov uporedio je požar u biblioteci INION-a sa katastrofom u Černobilu.

“Za nauku je ovo veliki gubitak, jer je ovo jedan od najvećih svetskih arhiva ovog tipa, sličan možda Kongresnoj biblioteci. Sadrži materijale koje nije moguće naći bilo gde drugde i sve institucije humanističkih nauka koriste ovu biblioteku. ovo što se dogodilo podseća na Černobil”, rekao je Fortov.

Požar je izbio na poslednjem spratu zdanja INION-a, a zahvatio je površinu od oko 2.000 kvadratnih metara. U međuvremenu se obrušio i deo krovne konstrukcije, a borbu vatrogasaca otežavaju visoka temperatura u zgradi i ogroman dim.

Biblioteka INION-a posebno je ponosna na retka izdanja iz  perioda od 16. do 20. veka.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.