Idiotizam je ocenjivati slobodu ruske štampe na nivou između Konga i Gambije!

Izvor: Vostok.rs, 29.Okt.2010, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Idiotizam je ocenjivati slobodu ruske štampe na nivou između Konga i Gambije!

29.10.2010. -

Društvena komora RF učtivo moli Reportere bez granica da objasne kriterijume po kojima postavljaju Rusiju isti niz sa Etiopijom i Kongom u rejtingu slobode štampe.

Komsiija Društvene komore za informisanje i slobodu štampe okupila se na inicijativu njenog predsednika pavla Guseva. On se 28 godina nalazi na čelu lista koji ima jedan od najvećih tiraža u Rusiji i istovremeno još od sovjetskog doba poznat je po slobodoumlju – >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Moskovski Komsomolac. Gusev kao novinar i glavni urednik našao se uvređenim, videvši sveži rejting Reportera, gde Rusija stoji na 140. mestu. To između ostalog nije najgora varijanta. Najgora je bila prošle godine – 153. mesto. Gusev je rezigniran: ocenjivati slobodu ruske štampe na nivou između Konga i Gambije jednostavno je idiotizam!

Naravno, nešto se i nama ne dopada. Kritikujemo regionalnu štampu i rukovodioce onih struktura koji pokušavaju u regionima da iskoriste štampu u svojim interesima. Ali to ne znači da sva štampa u Rusiji izlazi na nivou Konga. Smatram da je to jednostavno glupost i uvrda ruskih novinara. I zato smo rešili da uputimo takva pisma.

Pisma su sledeća. Društvena komora koju predstavljaju članovi Komisije za slobodu štampe učtivo, Gusev to posebno podvlači: učtivo mole da se objasni mehanizam formiranja ovih rejtinga. Koji su kriterijumi, koga anketiraju? Guseva, na primer, za sve vreme njegovog mandata glavnog urednika niko nije anketirao ni jednom. Šta više, glavni urednik MK je izveo sopstveno anketiranje – razgovarao je sa 300 kolega: njih takođe niko nikada nije pitao – ni iz Reportera bez granica, ni iz druge organizacije, koja takođe voli da daje Rusiji loše ocene za slobodu štampe – Fridom Haus. Tamo su članovi Društvene komore takođe uputili učtivo pismo.

Niko ne kaže da u Rusiji nema problema sa slobodom štampe. Takvi problemi postoje u svim zemljama, i u Rusiji između ostalog, to je činjenica. Ali i predrasude protiv Rusije u međunarodnim organizacijama koje finansira Zapad, to je takođe činjenica, smatra glavni urednik drugog ruskog šampiona po tiražu, lista Komsomoljska pravda Vladimir Sungorkin.

Sasvim sam ubeđen da takva predrasuda u pogledu nas postoji. Gde su njeni koreni? Verovatno u hladnom ratu. I do danas po inerciji mnogi nas smatraju opasnom zemljom u kojoj vlada totalitarizam. Osim toga, postoje zemlje – SAD, Velika Britanija, kojima je pogodno da tako razmišljaju. Mi se nalazimo u situaciji svetske konkurencije. Postaviti Rusiju po nivou slobode štame pored Konga, to je nesumnjivo bezobrazluk. Naša zemlja ne sme se tako pozicionirati, zato što imamo ogromnan broj medija koji nisu pod kontrolom države. To je i Moskovski Komsomolac sa tiražom od 400 hiljada, i Eho Moskve, i Nova Gazeta, i Komsomoljska Pravda sa gigantskim tiražima. Svi objavljujemo mnogo kritičkih materijala. I raznovrsnost naših medija neuporediva je sa onim zemljama sa kojima pokušavaju da nas svrstaju u istu kategoriju.

Pisma iz Društvene komore, naravno, nemaju cilj da nanesu uvredu međunarodnim pravobranilačkim organizacijama. Njih treba samtrati pozivom na adekvatnije ocene i učtivim predlogom da se odgovori za svoje reči. Za početak.

Izvor: Golos Rosii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.