Hosteli će mamiti turiste

Izvor: Vostok.rs, 17.Apr.2011, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hosteli će mamiti turiste

17.04.2011. -

Vlasti ruskog glavnog grada su odlučile da povećaju broj hostela – javnih hotela, koji su zapravo hibrid hotela i internata. Danas, prema priznanju moskovskih činovnika, u gradu ima trostruko manje hostela nego treba. Već se preduzimaju potrebne mere radi povećanja broja takvih hotela. Recimo, uskoro će biti otvoren najveći u Moskvi hostel.

Hosteli su jeftini, bez naročitog komfora hoteli, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u čijim sobama se smešta nekoliko gostiju. Takvi hoteli su popularni u čitavom svetu, naročito u velikim gradovima, gde je razvijen turizam. U takvim hotelima je čisto, a pravila su strožija nego u hotelima sa 5 zvezdica. U mnogim hostelima je zabranjeno pušenje, u neke se ne sme vratiti posle ponoći.

Prema informacijama Komiteta za turizam, danas rusku prestonicu posećuju uglavnom biznismeni i oni, koji su na službenom putu. Turista ima mnogo manje. Situacija bi mogla da se promeni, da nisu cene u hotelima plašile one, koji žele da posete Moskvu. Upravo tu hosteli moraju da igraju ulogu. Cena u njima ne sme da bude veća od cena u Evropi – odnosno, najviše 40 evra na dan, - smatra upravni direktor klubskog sistema GOST Vadim Prasov.

To je potrebno radi toga da bi se zainteresovala kategorija ljudi, koji obično otsedaju u hostelima. Usluge su u njima minimalne. Ponekad su to doručak i ležaj, ponekad samo ležaj. Hostel je mesto za noćenje. U hostelima odsedaju uglavnom mladi, zato su neophodni Vi-Fi zone, snek-barovi u kojima se može kupiti hrana i piće.

Danas u Moskvi ima 45 hostela sa 2300 ležaja ukupno. Prema informacijama Komiteta za turizam, mora da ih bude trostruko više. Prvi takvi hosteli su nastali pre 6 godina. Još nekoliko mora biti otvoreno do kraja 2011. godine. Jedan od njih će biti u lepoj staroj zgradi, sagrađenoj 1831. godine. To će biti najveći hostel u Moskvi, koji zauzima 850 kvadratnih metara. Tamo je predviđeno 153 sobe, cena smeštaja 20 do 25 evra na dan.

Hosteli, prema mišlenju Vadima Prasova, moraju da budu smešteni blizu metro stanica, jer ljudi, koji tamo odsedaju, nemaju mnogo novca. Radi privlačenja turista je potrebna, prema njegovom mišlenju, striktna državna i regionalna politika.

Privlačenje turista je ozbiljan projekat, koji traži određena ulaganja u stvaranje imidža grada.

Eksperti tvrde: hosteli imaju niz jedinstvenih osobina, zbog kojih većina gostiju voli da otseda u njima. Hosteli su svojevrsna kultura i filozofija. Kada su ljudi smešteni u istoj sobi, oni bolje upoznaju stanovnike drugih zemalja, više kontaktiraju. Kao što tvrde stručnjaci turističke grane, upravo to čini ljude srećnijim.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.