HVALA ŠTO NE DOLAZITE Ruganje Ivana Tasovca koje ga je učinilo prepoznatljivim (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Sep.2021, 22:49

"HVALA ŠTO NE DOLAZITE" Ruganje Ivana Tasovca koje ga je učinilo prepoznatljivim (VIDEO)

Direktor Beogradske filharmonije i bivši ministar kulture Ivan Tasovac preminuo je večeras, javljaju mediji, ali ono što je učinio za kulturu ostaće večno iza njega.

Diplomirao je klavir na Konzervatorijumu "Petar Iljič Čajkovski" u Moskvi u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. Bio je direktor Beogradske filharmonije od 23. marta 2001-2013. godine. Međutim početkom 2014. na konkursu za novog direktora jednoglasno je izabran kao najbolji kandidat za ovu poziciju. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Tasovac u dvanaestoj godini debituje sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije. Nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji, Belgiji. Član je žirija međunarodnih konkursa, vodio je majstorske kurseve pijanizma u Italiji, Rusiji i bivšoj Jugoslaviji.

Dobitnik je nagrada "Disrupton" za 2004. godinu, koju dodeljuje predstavništvo advertajzing mreže TBWA onima koji rade drugačije od uobičajenog, menjaju pravila i razbijaju ustaljene kanone; dobitnik je povelje "Budi dobar i pokaži to drugima" koju dodeljuje Poslovna škola za odnose se javnošću za u periodu jul-decembar 2004. godine i dobitnik je godišnje nagrade za 2005. godinu, koju dodeljuje "Samsung". Dobitnik je nagrade "Doprinos godine Evropi 2009.". Nedeljnik "Vreme" izabrao ga je za ličnost 2011. godine.

Beogradska filharmonija pod njegovim vođstvom dočekala je 90. rođendan, koji je, iako bez sopstvene koncertne dvorane, proslavila velikim koncertom u sali Kolarčeve zadužbine. Rad Filharmonije obeležila su brojna gostovanja velikih svetskih imena. Ostale su zapamćene i brojne promotivne kampanje, poput one pod sloganom "Hvala što ne dolazite", kao i raspisivanje tendera za izbor dirigenta Filharmonije.

Tasovac je izabran zbog svog pozitivnog doprinosa unapređenju društvenih institucija u javnom interesu. Kolegijum ovog nedeljnika smatra da je upravo on tokom 2011. unapredio Beogradsku filharmoniju kao značajan deo srpske kulture.

- U godini opšte pa i kulturne krize, Beogradska filharmonija postala je prepoznatljiva širom regiona i Evrope, a Tasovac je uspeo da jedan oblik elitističke institucije približi širokoj javnosti", navodi se u saopštenju "Vremena".

Krajem avgusta 2013. godine prihvatio je poziv premijera Ivice Dačića da postane ministar kulture.

Aprila 2014. godine ponovo je imenovan za ministra kulture i informisanja. Tu funkciju obavljao je do avgusta 2016, kada je izabrana nova Vlada Srbije.

Neobičnom akcijom u ulici Strahinjića bana u strogom centru Beograda, nekoliko članova Beogradske filharmonije je izrazilo "zahvalnost" sugrađanima koji nikada ne posećuju koncerte klasične muzike.

Ispred jednog od najpopularnijih kafea u strogom centru Beograda orkestar Beogradske filharmonije je na ulici gostima i prolaznicima priredio mini koncert odsviravši jedan od džez klasika.

Nakon "uspešnog" mini nastupa, koji su iznenađeni prolaznici i posetioci kafea pratili sa smeškom, muzičari su podigli veliki transparent sa natpisom "Hvala što ne dolazite".

Video-klip je preko društvenih mreža za pola dana videlo nekoliko desetina hiljada ljudi, a spot je napravljen sa ciljano provokativnom i smišljenom porukom da izazove reakcije, kako bi ljudi više pričali o umetnosti i kulturi i sastavni je deo kampanje Beogradske filharmonije.

Vođa kreativnog tima koji je osmislio spot je režiser Vladimir Đukelić, koji je objasnio da je ovaj vid "viralnog" marketinga zapravo najava početka nove sezone Beogradske filharmonije, za koju su karte već unapred rasprodate, a da je koketiranjem sa popularnom kulturom pažnja usmerena ka klasičnoj muzici, koja po njegovom mišljenju itekako može biti provokativna.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srpska kultura nema slabih tačaka. Slabe tačke imaju – ljudi"

Izvor: B92, 30.Sep.2021, 08:54

Direktor Beogradske filharmonije i bivši ministar kulture Ivan Tasovac iznenada je preminuo u utorak. On je u jednom intervjuu iz 2017. godine otkrio šta misli o srpskoj kulturi..."Srpska kultura nema slabih tačaka. Slabe tačke imaju – ljudi", rekao je on u intervjuu...Šta je Ivan Tasovac uradio...

Nastavak na B92...

Dirigent Predrag Gosta: "Tasovac mi je otvorio vrata u Srbiji" VIDEO

Izvor: B92, 30.Sep.2021

Za legendu beogradske kulture Ivana Tasovca (55), koji je preminuo u sredu uveče, vezuju se najveći uspesi našeg elitnog orkestra umetničke muzike...Tasovac i njegova Beogradska filharmonija, čiji je direktor postao 2001. godine, privukli su pažnju – postalo je "in" ići petkom na "Kolarac" na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.