Dirigent Predrag Gosta: Tasovac mi je otvorio vrata u Srbiji VIDEO

Izvor: B92, 30.Sep.2021, 15:03

Dirigent Predrag Gosta: "Tasovac mi je otvorio vrata u Srbiji" VIDEO

Za legendu beogradske kulture Ivana Tasovca (55), koji je preminuo u sredu uveče, vezuju se najveći uspesi našeg elitnog orkestra umetničke muzike.

Tasovac i njegova Beogradska filharmonija, čiji je direktor postao 2001. godine, privukli su pažnju – postalo je "in" ići petkom na "Kolarac" na koncert klasične muzike.

Umesto komemoracijom, Filharmonija se od Tasovca oprašta – koncertom

Zbog Tasovca su se i mnogi naši umetnici vratili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiju, a jedan od njih je i dirigent i čembalista Predrag Gosta.

"Veliki šok. Ivana sam znao pre Filharmonije, dok je bio pijanista. Sećam ga se dok još nije maštao o menadžerskim stvarima. Bio je precizan u razmišljanjima i imao mnogo ideja. Ja sam otišao u Ameriku, on je ostao da se bavi umetnošću. Beogradska filharmonija je na simbolički način ostala njegova zaostavština", rekao je za televiziju Prva Gosta.

Šta je Ivan Tasovac uradio za srpsku kulturu?

Dirigent, koji je osnovne i postdiplomske studije pohađao na Triniti koledžu za muziku u Londonu, kaže da ga je Ivan Tasovac prvi pozvao da napravi svoj debi posle školovanja u inostranstvu.

"Nastupio sam 2010. godine u Kolarcu, bio je to barokni spektakl. Podržavao me je u svakom pogledu, družili smo se. Mnogi od nas koji smo otišli preko da se školujemo razmišljali smo da li hoćemo da se vratimo. Kad je došla prilika za to, on mi je otvorio vrata. Osetio sam se da sam potreban Srbiji i Beogradu", ispričao je Gosta.

Tasovac mu je, kako kaže, tada rekao: "Majstore, ovo si tako dobro napravio".

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.