Francuski predsednik odjednom nudi Rusiji prijateljstvo, dijalog, pomirenje: Šta se krije iza Makronovih namera?

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2019, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski predsednik odjednom nudi Rusiji prijateljstvo, dijalog, pomirenje: Šta se krije iza Makronovih namera?

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je kako želi "stratešku debatu" s Moskvom po pitanju zajedničkih pitanja te je pritom istakao, što će nedvosmisleno dobro zvučati Kremlju, kako bi Evropa "trebala razmišljati izvan okvira NATO-a i obnoviti odnose s Rusijom".

- Evropa mora izgraditi nova pravila, novo poverenje i novu sigurnost s Rusijom, a ne samo da se slažemo s >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << NATO-om. Moramo graditi direktne odnose između Evrope i Rusije - poručio je Makron u intervjuu za švajcarsku televiziju RTS.

Spomenuo je kako i dalje postoje tačke neslaganja između Evrope i Moskve, naročito kada je reč o Ukrajini, ali takođe ističe kako Rusija ima važnu ulogu u svetskim događanjima te se zbog toga ne sme podceniti.

- Evropa treba Rusiju za rešavanje bitnih pitanja. Treba nam strateška debata i zato ću ove nedelje imati još jedan, dugačak i intenzivan razgovor s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Postoje neslaganja između nas, ali možemo raditi zajedno - rekao je.

Što zapravo Makron ovde želi poručiti? Koji su mu motivi? Odgovor ne treba tražiti između redova jer je on sve direktno pojasnio - "Ne bi bilo dobro da Rusiju ostavimo Kini", rekao je.

Dakle, o tome se radi. Na Zapadu postoji strah da će se formirati veliki njima konkurentni savez Rusije i Kine, a to je nešto što bi se sada moglo pokušati sprečiti nekakvim izlaskom u susret Rusiji. Koliko će takva taktika imati uticaja, tek će se videti, no pre nekoliko dana sastanak su održali ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Si Đinping, te ne izgleda da će se tako lako moći spolja narušiti sve čvršći odnos između ove dve sile.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.