Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jun.2016, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski ambasador na raportu u Moskvi zbog pritvaranja ruskih navijača

MOSKVA - Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadora Francuske u Moskvi na razgovor zbog "pritvaranja ruskih navijača tokom Evropskog prvenstva u fudbalu".

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je odnos prema ruskim navijačima neprihvatljiv kao i da je "nemoguće ignorisati provokacije engleskih navijača".

Kako je saopšteno, ambasador Žan Moris Riper je pozvan u ministarstvo gdje je obaviješten o "protestu Rusije zbog incidenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kada su pritvoreni navijači Rusije".

"Dalje podgrevanje anti-ruskih sentimenata bi moglo da ugrozi odnose sa Francuskom", saopšteno je iz Kremlja.

Takođe, dodaje se da je francuskom diplomati ukazano na "diskriminatorski i neselektivni karakter mjera usmjerenih ka ruskim državljanima, kada je tužilac u Marseju odlučio da 43 osobe pritvori na 48 sati".

Lavrov je rekao da je francuska policija zaustavila autobus sa ruskim navijačima i odvela ih u pritvor, o čemu Moskva nije bila obaviještena.

"Naredili su im da izađu iz autobusa zbog provjere dokumenata i identifikacije. Francuske vlasti nas nisu informisale o namjeri da to urade", rekao je Lavrov.

Među navijačima je bio i istaknuti desničar Aleksander Šprigin, koji je i predvodnik ruske navijačke asocijacije.

"Saznali smo više detalja zahvaljujući društvenim mrežama, kada su pritovreni navijači postavili slike uslova u kojima su bili", rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da je "neprihvatljivo ponašanje nekih Rusa", ali i da su oni izloženi brojnim provokacijama.

"Ne možemo da zatvorimo oči poslije provokatnih djela navijača iz drugih zemlja. Svi su vidjeli slike na televiziji kada navijači engleske gaze rusku zastavu i upućuju uvredljive poruke prema našim vrhovnim političarima i sportistima", rekao je Lavrov u ruskom parlamentu, a prenosi agencija RIA.

Lavrov je ponašanje pojedinih navijača iz Rusije ocijenio kao neprihvatljivim, ali dodao da su francuske kolege morale da obavijeste ruske diplomate o incidentu jer tako nalaže međunarodno pravo.

Fudbalskoj reprezentaciji Rusije preti izbacivanje sa EP ukoliko njeni navijači nastave sa neredima u Francuskoj, poslije tuča sa Englezima u Marseju i Slovacima u Lilu.
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Rusi besni: Ambasador Francuske na raportu u Kremlju!

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jun.2016

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadora Francuske u Moskvi na razgovor zbog "pritvaranja ruskih navijača tokom Evropskog prvenstva u fudbalu", javljaju svetske agencije...Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je odnos prema ruskim navijačima neprihvatljiv, kao i da je "nemoguće...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.