EPISKOP BAČKI IRINEJ: SPC je zadovoljna zbog susreta pape i patrijarha Kirila

Izvor: Kurir, 10.Feb.2016, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPISKOP BAČKI IRINEJ: SPC je zadovoljna zbog susreta pape i patrijarha Kirila

Srpska Pravoslavna Crkva zadovoljna je što će se, posle višedecenijskih priprema, 12. februara na Kubi sresti patrijarh moskovski i sveruski Kiril i papa Franja, izjavio je danas episkop bački Irinej i dodao da se nada da će njihov susret biti podsticaj dijalogu i u drugim delovima sveta.

"SPC dosledno i sa najboljim željama podržava napore patrijarha Kirila da u dijalogu i saradnji sa najodgovornijim predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << hrišćanskog sveta pronađu odgovore na tragične događaje, pre svih genocid koji se vrši nad hrišćanskim stanovništvom Bliskog Istoka i znatnog dela Afrike", naveo je episkop bački Irinej u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je dodao da se SPC nada da će predstojeći razgovor na Kubi biti podsticaj istinoljubivom i mirotvornom dijalogu i delovanju predstavnika dve hrišćanske crkve i u drugim delovima sveta, pa i u našem regionu.

Episkop bački je naveo i da pravoslavni Srbi već vekovima žive sa susedima i braćom rimokatoličke veroispovesti u Hrvatskoj, "u poslednje vreme nažalost, kao de facto građani drugog reda, neželjena zajednica, umesto kao crkva ravnopravna pred državom, za šta se ne zalaže samo naša SPC nego i papa Franja i Sveta Stolica".

Autor: Tanjug

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Irinej: Susret pape i ruskog patrijarha podsticaj mirovnom dijalogu

Izvor: RTS, 10.Feb.2016

Srpska Pravoslavna Crkva zadovoljna je što će se, posle višedecenijskih priprema, 12. februara na Kubi sresti patrijarh moskovski i sveruski Kiril i papa Franja, izjavio je episkop bački Irinej i dodao da se nada da će njihov susret biti podsticaj dijalogu i u drugim delovima sveta. ...

Nastavak na RTS...

Susret pape i patrijarha podsticaj dijalogu

Izvor: Akter, 10.Feb.2016

Srpska Pravoslavna Crkva zadovoljna je što će se, posle višedecenijskih priprema, 12. februara na Kubi sresti patrijarh moskovski i sveruski Kiril i papa Franja, izjavio je danas episkop bački Irinej i dodao da se nada da će njihov susret biti podsticaj dijalogu i u drugim delovima sveta.."SPC dosledno...

Nastavak na Akter...

Deklaracija pape Franje i patrijarha Kirila

Izvor: Akter, 11.Feb.2016, 11:22

Deklaracija koju će na Kubi potpisati patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril i poglavar Rimokataličke crkve papa Franja konačno je usklađena.."Dve strane su kasno sinoć uskladile tekst deklaracije nakon što su unete poslednje izmene. Sada se nadamo da će usklađena verzija dokumenta biti predstavljena...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.