Portparol SPC: Susret dva poglavara podsticaj dijalogu i u ostatku sveta

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Feb.2016, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portparol SPC: Susret dva poglavara podsticaj dijalogu i u ostatku sveta

Portparol Srpske pravoslavne crkve (SPC), episkop bački Irinej, pozdravio je danas predstojeći susret pape Franje i poglavara Ruske pravoslavne crkve (RPC) patrijarha Kirila u Havani 12. februara i izrazio nadu da će on biti podsticaj mirotvornom dijalogu dveju hrišćanskih crkava i u drugim delovima sveta.

"SPC izražava nadu da će predstojeći razgovor biti podsticaj mirotvornom i istinoljubivom dijalogu i u drugim delovima sveta, pa i na našem području, gde pravoslavni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Srbi vekovima žive sa susedima i braćom rimokatoličke veroispovesti - u Hrvatskoj u poslednje vreme, nažalost, kao de facto građani drugog reda, za poneke neželjena zajednica, umesto kao crkva ravnopravna pred državom, za što se ne zalaže samo naša SPC, nego i sam papa Franja i Sveta stolica u celini", kazao je Irinej, a saopštila SPC.

On je kazao i da SPC podržava napore dvojice poglavara da u dijalogu i saradnji s najodgovornijim predstavnicima hrišćanskog sveta pronađu "delatne odgovore na tragične događaje koji stoje pred savešću čitavog čovečanstva, a to je u prvom redu genocid koji se vrši nad hrišćanskim stanovništvom Bliskog istoka i znatnog dela Afrike".

Poglavari dve najveće hrišćanske crkve razgovaraće o progonu hrišćana na Bliskom istoku i u drugim delovima sveta i potpisati zajedničku deklaraciju, najavljeno je ranije iz Vatikana i Moskve.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Portparol SPC: Susret dva poglavara podsticaj dijalogu i u ostatku sveta

Izvor: Beta, 10.Feb.2016

Portparol Srpske pravoslavne crkve (SPC), episkop bački Irinej, pozdravio je danas predstojeći susret pape Franje i poglavara Ruske pravoslavne crkve (RPC) patrijarha Kirila u Havani 12. februara i izrazio nadu da će on biti podsticaj mirotvornom dijalogu dveju hrišćanskih crkava i u drugim delovima...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.