Dmitrij Medvedev: To mu nikad neću oprostiti

Izvor: Vostok.rs, 08.Avg.2011, 00:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dmitrij Medvedev: To mu nikad neću oprostiti

07.08.2011. - Događaji iz avgusta 2008. godine – tragedija, za koju je kriv Sakašvili

Uoči treće godišnjice rata između Gruzije i Južne Osetije Dmitrij Medvedev je dao intervju za radio stanicu „Eho Moskve", televizijsku kompaniju Raša Tudej i gruzijski „Prvi Kavkaski" kanal.

Po rečima Dmitrija Medvedeva, on se do poslednjeg trenutka nadao da se konflikt između Gruzije i Južne Osetije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << neće desiti. Međutim, u noći 8. avgusta, gruzijska vojska je krenula u napad na Chinval. Granatiranju su podvrgnuti stambeni rejoni južnoosetinske prestonice i baza ruskog mirotvornog kontingenta. Rusija je morala da odgovori petodnevnom operacijom na potiskivanju gruzijske vojske s teritorije Južne Osetije. Međutim, sve to je već prošlost, premda sasvim bliska. Došlo je vreme da se razmišlja i o budućnosti, o perspektivama obnavljanja dijaloga između Rusije i Gruzije. Dmitrij Medvedev je izjavio da ga „veoma boli" to što nakon događaja od pre tri godine zemlje sve do sad nisu uspostavile normalne odnose. Međutim, to je moguće tek nakon što se u Gruziji promeni predsednik, pošto je upravo on odgovoran za vojni konflikt.

Sakašvili je počinio zločin prema Ruskoj Federaciji i njenim građanima. Po njegovom nalogu ubijeno je na stotine naših građana, uključujući i naše mirotvorce. To mu nikad neću oprostiti, zato ne želim da komuniciram s njim. Pre ili kasnije Mihail Sakašvili više neće biti predsednik Gruzije, zato što su takvi zakoni političkog života. I u tom slučaju, novi predsednik će imati mogućnost da uspostavi normalne proizvodne odnose s Rusijom.

Kao u avgustu 2008. godine, tako i sad, predsednik Medvedev brani interese Rusije i njenih građana, smatra poznati italijanski političar i publicista Džulijeto Kjeza. „Predsednik želi da sačuva Rusiju kao veliku državu, koja ima svoje mesto u svetu. I ni u kom slučaju ne daje drugima da naškodi njenim interesima," kaže on.

Posebno interesovanje na Zapadu izazvala je Medvedevljeva ocena uloge SAD u gruzijsko-osetinskom konfliktu. On je izjavio da Sjedinjene Države nisu podsticale Sakašvilija na agresiju, ali je najverovatnije da je izvesne radnje prethodne američke administracije gruzijski predsednik previše slobodno protumačio, istakao je u intervjuu za „Glas Rusije" francuski novinar Dmitrij de Koško.

Odgovor na agresiju Gruzije 2008. godinu predstavljao je vrlo ozbiljnu i tešku odluku. Tada se ona odrazila na odnose prema Rusiji: na nju se obrušila lavina kritika od strane SAD i evropskih zemalja, iako je kasnije Evropska komisija priznala da je konflikt započela upravo Gruzija. Danas Gruzija blokira pridruživanje Rusije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

Predrasude gruzijske pozicije u vezi s ovim pitanjem su očigledne. Međutim, nepopustljivost Tbilisija teško da će omesti Rusiju da se uključi u STO, dodao je Dmitrij de Koško.

Ova priča traje strašno dugo. Ne znam do koje mere Gruzija može da produži svoj veto. Ako je drugim zemljama Rusija potrebna u STO, one će jednostavno ubediti Gruziju. A ako nekome odgovara to što je Rusija zasad po strani, gruzijski izgovor je vrlo zgodan.

Stručnjaci ističu: Dmitrij Medvedev je otvoreno i slobodno izneo svoje pozicije u vezi s jednim od najsloženijih problema ne samo ruskim, već i gruzijskim novinarima, pošteno i jasno odgovarajući na njihova pitanja.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Libijsko rešenje“ sirijskog problema se odlaže

Izvor: Vostok.rs, 08.Avg.2011

07.08.2011. -..Moskva insistira na dijalogu između Damaska i opozicije i sprovođenju reformi, koje vode ka građanskom miru. Ovo je potvrdio ruski predsednik Dmitrij Medvedev. U međuvremenu su ruske diplomate izdejstvovale takve uslove za Siriju, koji će joj omogućiti da mirno izađe iz unutrašnje...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.