Čavušoglu: Naše strpljenje prema Rusiji ima granice

Izvor: RTS, 14.Dec.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavušoglu: Naše strpljenje prema Rusiji ima granice

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da strpljenje zvanične Ankare prema Rusiji "ima svoje granice", komentarišući, kako je rekao, "preteranu" reakciju zvanične Moskve u pomorskom incidentu ovog vikenda između dve zemlje.
Posada ruskog razarača "Smetljivij" bila je juče primorana da koristi vatreno oružje da bi sprečila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sudar sa turskim ribarskim brodom u Egejskom moru, preneo je Rojters.

"To je bio samo ribarski čamac, pa mi se čini da je reakcija ruskog patrolnog broda bila preterana", izjavio je Čavušoglu u intervjuu za italijanski list Korijere dela Sera.
"Rusija i Turska zasigurno moraju ponovo da uspostave odnose poverenja koje smo oduvek imali, ali naše strpljenje ima granice", istakao je šef turske diplomatije.
Taj incident će verovatno dodatno povećati tenzije između Rusije i Turske, koje su pojačane zbog prošlomesečnog obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih lovaca, kao i zbog odnosa prema Siriji.
Čavušoglu je naveo da je Rusija optužbama ruskog predsednika Vladimira Putina da je Turska oborila ruski avion kako bi zaštitila svoje snabdevanje naftom od strane Islamske države "samu sebe stavila u smešnu poziciju".
"Niko u to nije poverovao", rekao je turski ministar.
On je takođe kritikovao rusku vojnu intervenciju u Siriji, istakavši da je njen cilj da podrži režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada, a ne da porazi ID.
Čavušoglu je dodao i da vazdušni udari u Siriji nisu dovoljni da se poraze džihadisti i da će biti potrebno poslati kopnene trupe.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.