Bocan-Harčenko za RTV: Saradnja Rusije i Srbije na izuzetnom nivou, nastavak podrške u dijalogu Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2021, 18:41

Bocan-Harčenko za RTV: Saradnja Rusije i Srbije na izuzetnom nivou, nastavak podrške u dijalogu Beograda i Prištine

Prilikom nedavne posete Moskvi, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je zbog pojačanog pritiska na Srbiju, Rusija i Kina treba da se uključe u dijalog Beograda i Prišine.

Šta Beograd traži od Moskve i kako se iz ruskog ugla vidi kompromis. Na ova i druga aktuelna pitanja u emisiji "Pravi ugao" odgovarao je Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u Srbiji.

"Počeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bih od svojih ocena i smatram da je ova izjava , s obzirom na iskustvo Ivice Dačića, znači sledeće. Naravno on traži da što širi format posrednika postoji u dijalogu, što je ustvari najbolji način pregovaranja. Realnost je takva kakva je, dijalog se odvija pod okriljem Evropske unije. Beograd je pristao da se dijalog vodi u tom formatu, a ni smo dali podršku Beogradu u tom dijalogu", rekao je ambasador Bocan-Harčenko.

On je dodao da Rusija stoji iza zahteva i Srbije da se mora ispuniti ono što je dogovoreno.

"Mi tražimo da se ispuni ono što je dogovoreno, mislim na Briselski sporazum. Stvaranje Zajednice srpskih opština, to je polazna tačka. Ono što je poznato jeste da nije ni započeto stvaranje ove zajednice. Ovo je situacija koja smanjuje autoritet Evropske unije, jer ako se ne ispunjava ono što je dogovoreno, teško se može dalje pregovarati", smatra ambasador Rusije.

Bocan-Harčenko se nedavno se sreo sa predsednikom Srbije i preneto je da je Aleksandar Vučić rekao da Srbiju čeka težak period na više frontova. Da li je ikada Rusija dobila poziv da se mimo Saveta bezbednosti uključi u dijalog Beograda i Prištine, onako kako su recimo uključeni predstavnici Sjedinjenih Američkih Država?

"Ja ne mogu da kažem da rešavanje Kosovskog pitanja dešava "zaobilaskom" Saveta bezbednosti, diskusije su redovne i tamo se i dalje razmatra situacija. Ni jedna odluka neće moći da prođe bez podrške Saveta bezbednosti. Rezolucija 1244 ostaje na snazi", rekao je Bocan-Harčenko.

On je dodao da Rusija nije imala zvaničan poziv za učešće u dijalogu na drugačiji način. On je rekao da Rusija i Srbija imaju dobru saradnju, da Srbija polazi od toga da je Rusija član saveta Bezbednosti i mi nastupamo u tom formatu.

"Beograd nije ništa tražio od nas niti bi mi na taj način nešto tražili od Beograda, ali sarađujemo na najbolji način na osnovu zajedničkih interesa. Rezolucija 1244 je ono što je važeće. Ona govori o posebnom statusu Kosova, ali ne o Kosovu kao nezavisnoj državi. Rusija je spremna da razmotri nove aspekte, ali samo ako Srbija to želi. Ako poziva bude bilo, zvaničan poziv da Rusija učestvuje na drugačijem nivou, mi ćemo to razmotriti svakako", rekao je Bocan-Harčenko.

Govoreći o dvostrukim aršinima, ambasador smatra da nije uredu da Amerika prodaje oružje na Kosovu, a da se deklarativno zalaže za mir i stabilnost.

"Potkopavanje napora je recimo prodaja oružja iz Amerike Kosovu i za nas to nije prihvatljivo. To je primer dvojnih standarda. Sa jedne strane je želja i doprinos Kosovske krize, sa druge strane popunjava se oružjem teritorija koja je krizna", zaključio je ambasador.

Govoreći o najavljenoj vojnoj vežbi Rusije, Belorusije i Srbije, ambasador Bocan-Harčenko kaže da ne vidi ništa sporno u tome.

"Mi ne razumemo zašto je to nekom problem. Kada pravimo vežbe sami na našoj teritoriji , nama se prigovara kako to ne smemo da radimo. To je naravno van svakog normalnog razmišljanja. Tri suverene države, koje imaju pravo da rade ono što odgovara interesu svake države, saradnja u vojnoj sferi je isto sasvim normalna. Ja ne razumem gde je problem", zaključio je ambasador.

Kada je reč o svetskim temama, to je svakako sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika SAD Džosefa Bajdena. Kako će sastanak izgledati i šta se može očekivati?

"Moje lično mišljenje u vezi ovog sastanka jeste da ne treba očekivati neki zaokret odjednom. Ali dijalog je neophodan i dobro je da se razgovara. Postoje neki zajedničke ciljevi, strategijska stabilnost i Rusija je svakako spremnaza dijalog i dogovor", izjavio je Bocan-Harčenko.

Celu emisuju "Pravi ugao" možete pogledati ovde
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.