Izvor: Glas javnosti, 02.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitka za Arktik

Arktik treba da postane region saradnje, a ne konfrontacije, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov potvrđujući ovaj stav Rusije na pregovorima u Moskvi sa danskim kolegom Perom Stigom Melerom. Rusija i Danska spadaju među pet arktičkih država koje pretenduju na znatan deo epikontinentalnog pojasa Severnog ledenog okeana.

GREBEN „LOMONOSOV“

Glavna sporna teritorija u Arktiku je podvodni planinski greben „Lomonosov“. Rusija pokušava da dokaže da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << to strukturni produžetak Sibirske kontinentalne platforme. Podsetimo da je 2001. godine Rusija predočila komisiji UN kao dokaz jedinstvenu kartu dna Ledenog okeana na kojoj su ruski naučnici radili tokom 30 godina. Ali ovaj dokaz nije prihvaćen, kao što smatraju eksperti, iz političkih motiva. Pripadnost epikontinentalnog pojasa ne treba da se dokazuje prstima, već ekspedicionom aktivnošću, pa ćemo povećavati našu naučnu prisutnost u Arktiku - kaže specijalni predstavnik predsednika RF za međunarodnu saradnju u Arktiku i Antarktiku, poznati polarni istraživač Artur Čilingarov.

„Nameravamo da se utvrdimo na Špicbergenu - podizaćemo tamo naučni gradić i opservatoriju. Bićemo svuda u Arktiku. Otvorili smo stanicu na Zemlji Franje Josifa, gde posmatranja nisu vršena 2 decenije. Obnavljamo mrežu polarnih stanica. To nije samo nauka, već i prisutnost u Arktiku. Kada je reč o ledolomnoj floti, bila je genijalna ideja o njenom stvaranju, pa smo danas bez premca u svetu. Imamo ledolomac koji može u svaku tačku Arktika dopremiti sve što je neophodno. Danas funkcioniše stanica Severni pol na santi. NJeno osoblje se sastoji od 19 ruskih naučnika iz Sankt-Peterburga. Obnavljamo Severni morski put. Takva struktura će koordinisati celokupnu aktivnost u Arktiku“.

U SREDIŠTU PAžNJE EU I NATO

Kanadski i danski naučnici su posle polaganja prava Rusije na planinski greben „Lomonosov“ izjavili da je ovaj greben koji se pruža ispod Severnog pola povezan sa Severnoameričkom i Grenlandskom pločom. SAD su takođe najavile svoje pretenzije na arktički epikontinentalni pojas. Vašington je potkrepio svoje reči oružjem. Amerikanci su izveli na Aljaski vojne vežbe „Severni kraj 2008“ u kojima su učestvovali pet hiljada vojnika, 120 aviona i nekoliko ratnih brodova.

Tokom poslednjih pet godina zabeleženo je znatno povećanje štapskih i vojnih vežbi arktičkih zemalja u regionu. Problemi Arktika su u središtu pažnje EU i NATO.

pa pre neki dan najvise 10 dana general makarov iz glavne komande u moskvi je javno rekao da nato i eu hoce da vojno sa silom budu u regionu arktika i antarktika a da ce rusija sve to pomno pratiti i posmatrati i shodno njihovim potezima ona ce adekvatno reagovati i adekvatne mere preduzimati

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.