Bajden ozbiljno zapretio Rusiji

Izvor: B92, 19.Mar.2014, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden ozbiljno zapretio Rusiji

Viljnus -- Kriza oko Krima ne jenjava. U oštroj reakciji SAD, potpredsednik Džo Bajden upozorio Rusiju da će SAD odgovoriti na svaku agresiju Moskve na članicu NATO-a.

Bajden, koji se inače nalazi u poseti Litvaniji i Letoniji, rekao je još da će Sjedinjene Američke Države preuzeti svu svoju odgovornost u okviru NATO-a kako bi se članice te alijanse odbranile.

Nije slučajno što je Bajden to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao baš u tim zemljama, budući da se one graniče, baš kao i Ukrajina, sa Rusijom i budući da su baš one članice NATO-a.

Iako je ruski predsednik, nakon potpisivanja sporazuma o pripajanju ukrajinskog poluostrva Krim Ruskoj Federaciji, rekao da ne namerava da vrši invaziju nad bilo kojim drugim regionom u Ukrajini, a pogotovo ne nad nekom drugom nacijom, lideri zemalja koje se graniče sa Rusijom baš nešto i ne veruju u te reči Vladimira Putina. Oni zahtevaju upravo od SAD da im garantuju da ih Rusija "neće dirati".

Bajden je Putinu danas jasno poručio da su SAD spremne da brane države poput Litvanije, Letonije i Estonije, čije članstvo u NATO-u im omogućava upravo takvu pomoć.

S druge strane, jasnu poruku ima i britanski premijer Dejvid Kameron, koji je poručio da treba razmišljati o tome da se Rusija trajno isključi iz Grupe 8, ukoliko Moskva učini bilo kakav dodatni korak protiv Ukrajine. Kameron navodi da je potrebno da članice uže grupacije G7 o tome razgovaraju na sastanku iduće nedelje, koji je sazvao predsednik SAD Barak Obama. Dodao je da svaki eventualni korak Rusije "dalje od Krima i ka istočnoj Ukrajini, takođe treba kazniti najstrožim mogućim ekonomskim i diplomatskim sankcijama".

Za to vreme, u Moskvi je Ustavni sud danas presudio da je Sporazum o pripajanju Republike Krim i grada Sevastopolja Ruskoj Federaciji, koji je potpisan juče, u skladu sa Ustavom Rusije, dok su na Krimu proruske jedinice "samoodbrane" zauzele jednu ukrajinsku mornaričku bazu u Sevastopolju.

Napetost se prenosi i na more i u vazduh. Američki razarač, sa raketama za navođenje, "USS Trakstan", započeo je danas jednodnevnu vojnu vežbu u Crnom moru sa mornaricama Bugarske i Rumunije, dok je iz Moskve saopšteno da su ruske vazduhoplovne snage odlučile da sprovedu vazduhoplovnu vežbu velikih razmera u severozapadnim regionima Rusije.

UK PM David Cameron says allies should discuss whether to expel Russia from G8 permanently if Moscow takes further steps against #Ukraine

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) March 19, 2014

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD će odgovoriti na bilo kakvu agresiju

Izvor: Akter, 19.Mar.2014

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden upozorio je danas Rusiju da će SAD odgovoriti na bilo kakvu agresiju na NATO saveznike

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.