Arno Bernar postavio Romea i Juliju u moskovskoj Novoj operi

Izvor: Vostok.rs, 13.Jan.2015, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arno Bernar postavio "Romea i Juliju" u moskovskoj Novoj operi

25.11.2014. -

Tragediju Šarla Guna "Romeo i Julija" po motivima čuvene Šekspirove drame predstaviće u moskovskom pozorištu Nova opera francuski reditelj Arno Bernar.

U kreiranju predstave sa ruskim glumcima, horom i orkestrom pozorišta zajedno sa Bernarom radio je tim profesionalaca najviše klase: muzički rukovodilac i dirigent Fabio Mastrandželo i poznati reditelj borbenih trikova Pavel Jančik, koga zovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << maestrom oružja. Premijera će biti održana na osnovnoj sceni Nove opere 29. novembra, saopštila je za RIA Novosti pres-služba pozorišta.

Jedna od najboljih Gunoovih opera "Romeo i Julija" (1867) u Rusiji se ne postavlja često na scenu. Etapna postavka bila je predstava u Boljšom teatru (1941. i obnovljena postavka 1945), gde je u glavnoj ulozi blisao čuveni ruski pevač Sergej Lemešev. Aktualna postavka u Novoj operi prva je u Rusiji za 40 godina. Francuski reditelj i scenograf Arno Bernar poznat je ruskim ljubiteljima opere po predstavama u peterbušrkom Mihajlovskom teatru – "Židovka" Galevija i "Boemi" Pučinija, nominovanim za nagradu Zlatna maska.

"Romea i Juliju" Bernar prvi put postavlja na scenu. Moj prvi susret sa tim Gunoovim delom desio se u operi u Čikagu. To je bila postavka sa teškim dekorom i mnoštvom ukrasa. Ispala je svojevrsna reprodukcija srednjeg veka, rekao je Bernar za RIA Novosti.

Moj cilj u moskovskoj verziji je da izvučem u prvi plan surovost ove priče, čuvajući čarobne trenutke koji postoje u šekspirovoj drami, nastavio je režiser.

Prema njegovim rečima, Romeo i Julija su naravno ljubavna priča, ali u kontekstu netrpeljivosti i mržnje. I na tu temu treba da rade svi zajedno kao jedinstvena celina – i mizanscen, dekor, kostimi, osvetljenje, muzika. Potrudiću se da uradim ono čemu moje kolege režiseri po pravilu ne pridaju poseban značaj: da postavim ne koncert u kostimima, već pozorište sa muzikom. U mojoj verziji će biti izražena sva surovost, što neće omesti samu ljubavnu priču. Kažem „da“ ljubavi, ali insistiram na surovosti, rekoa je Bernar.

Francuski reditelj prvi put radi u Novoj operi, gde je angažovano nekoliko sastava izvođača. Prema njegovom mišljenju, kada menjaš pevače, nije tako jednostavno dostići željeni rezultat. Ali ja mislim da će nam sve uspeti. Nemam problema sa raznim manirima igre, sa glumačkom školom. Probe protiču u atmosferi uzajamnog poštoanja, cenimo rad drugih. Na nivou pevanja umetnici Nove opere su odlični, na dramskom, rekao bih, nisu neizraziti. Uopšte, poći će mi za rukom da postignem ono što sam zamislio. Uveren sam da će sve uspeti sa horom, zato što je on odličan i učestvovaće aktivno u predstavi, rekao je Bernar.

Što se tiče planova reditelja, kako on sam kaže, planirao je mnogo predstava u Francuskoj. Zatim će uslediti postavka "La Feniče" u Veneciji, a onda radovi u Tokiju, Seulu, Atini.

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Boljšoj teatar prikazaće deci opersku predstavu "Priča Kaja i Gerde"

Izvor: Vostok.rs, 13.Jan.2015

25.11.2014. -..Novogodišnji poklon pripremio je deci Boljšoj teatar – opersku predstavu "Priča Kaja i Gerde" kompozitora Sergeja Baneviča po čuvenoj Andersenovoj bajci "Snežna kraljica" – premijera će biti održana 28. novembra na Novoj sceni GABT-a...Postavku je realizovao reditelj Dmitrij...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.