Boljšoj teatar prikazaće deci opersku predstavu Priča Kaja i Gerde

Izvor: Vostok.rs, 13.Jan.2015, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boljšoj teatar prikazaće deci opersku predstavu "Priča Kaja i Gerde"

25.11.2014. -

Novogodišnji poklon pripremio je deci Boljšoj teatar – opersku predstavu "Priča Kaja i Gerde" kompozitora Sergeja Baneviča po čuvenoj Andersenovoj bajci "Snežna kraljica" – premijera će biti održana 28. novembra na Novoj sceni GABT-a.

Postavku je realizovao reditelj Dmitrij Beljanuškin. U Boljšom teatru ova opera se prvi put igra na sceni.

"Priča Kaja i Gerde" je jedna od najpoznatijih opera Baneviča – savremenog klasika koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je u istoriju ruskog pozorišta i filma 20. i početka 21. veka kao autor muzike za mnogobrojne filmove i predstave. Opera je bila komponovana u godini početka Avganistanskog rata, u vreme koje, činilo bi se, ni malo ne odgovara ovoj priči. Ipak, operu je postavio Kirovski teatar. Premijera je protekla uspešno, i predstava se igrala na ovoj sceni više od 30 godina.

U Boljšom teatru "Priča Kaja i Gerde" se prvi put postavlja na sceni. U predstavi je angažovan im u kojem su se objedinili mladi i iskustni majstori.

Reditelj Dmitrij Beljanuškin je završio GITIS pre samo dve godine, ali već je pobedio na međunarodnom konkursu reditelja NANO-opera. U Boljšom teatru prošle godine on je predstavio punu verziju Mocartove opere Figarova ženidba.

Imao sam prvo iskustvo dodira sa svetom bajki u Jekaterinburškom pozorištu opere i baleta, gde sam postavio muzičku predstavu povodom Božića – rekao je za "RIA Novosti" Beljanuškin. I evo sada postavke u glavnom pozorištu zemlje. Za svakog je to željena šansa koju pruža sudbina. To je velika čast i odgovornost, zato se trudim svim snagama i svom svojom dušom.

Prema rečima reditelja, predstavu za decu treba praviti sa najboljom muzikom, najboljim izvođačima, najboljom scenografijom, tako kao što se i radi u Boljšom teatru. Prema mišljenju Beljanušnika, predstava za decu treba da bude dinamična, kako po događajima, tako i tačke gledišta vizualnog niza.

Kompozitor je uklonio neke scene i dodao novi lik – Fenjeraša koji istupa u ulozi naratora. Takođe je napravio novi prolog, gde torlovi iniciraju čitavu intrigu.

Scenograf Levental i ja smislili smo neobičan lik Snežne kraljice, koja se u filmovima prestavlja kao neprisupačna lepotica. Smatrali smo da ona treba da izaziva ne ushićenje, već odbojnost, zato što je njen svet mrtav, i ona sama je lik smrti. I zato će naša kraljica biti strašan lik, istakao je Beljanuškin. Veoma želimo da naši mali gledaoci požele što pre da pobegnu od mračne i hladne atmosfere i vrate se svojim bakama i dekama, u svoj grad, u topli porodiči svet koji smo se trudili da suprotstavimo hladnoj lepoti.

Što se tiče izvođačkog sastava, on je ujedinio umetnike Omladinskog operskog programa, vodeće soliste operske trupe Boljšog teatra i razne generacije gostujućih pevača. Pripremljeno je nekoliko postavki.

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.