Miss sveta
Miss sveta

1951. godine u Londonu je održano prvo takmičenje za Miss sveta. Pobedila je na takmičenju tadašnja Mis Švedske. Mis sveta jeste najstariji međunarodni i svetski izbor lepote.
1951. godine ga je u Ujedinjenom Kraljevstvu osnovao Erik Morli, a od njegove smrti 2000. godine Morlijeva supruga Džulija Morli vrši dužnost kopredsednika takmičenja.

Pobednica ovog velikog takmičenja provodi godinu dana predstavljajući organizaciju Mis sveta ili Mis vorld organization, i dobrotvorne akcije vezane za ovu manifestaciju svečanu. Tradicionalno Mis sveta za vreme svoje vladavine živi u Londonu. Ove godine je naša predstavnica Srpska na izboru za mis sveta Katarina Šulkić sa 18 godina iz Zvečana, ona je ušla u top 20 lepotica i 18. decembra boriće se za lentu najlepše u Vašingtonu. Prvi test za devojke je bila audicija za takmičenje u talentu, a Katarina je kao vokalni solista Kud Kosovski božur iz Kosovske Mitrovice, briljirala svojim glasom a kapela izvođenjem naše tradicionalne pesme Gora ječi.

Okupljeni su osetili emociju koju im je lepotica prenela, pa su je organizatori nakon čestitanja zamolili da objasni o čemu je pevala, a ona im je rekla da tužna pesma govori o stradanju Srba i njenog naroda na pustom bojnom polju odakle dolazi, koje je ostalo bez svog junaka. Gora ječi će se čuti i na takmičarskoj večeri. Katarina je imala i nekoliko intervjua i video predstavljanja u kojima je s ponosom isticala da je sa Kosova i Metohije i da je mnogo srećna što predstavlja najlepšu zemlju Srbiju.

Iskoristiće priliku i da devojkama iz celog sveta objasni kakav je naš narod, gde se nalazi Srbija i sve ih pozove da budu naši gosti. Na finalnoj večeri Katarina će nositi specijalno dizajniranu haljinu Igora Todorovića, kao i još nekoliko njegovih odevnih kombinacija za posebne nastupe, koje su inspirisane detaljima srpske nacionalne nošnje.
Mis sveta se organizuje od 1964. godine. Izbor je jedan od najgledanijih televizijskih prenosa na planeti. U ugovoru stoji da kandidatkinja koja bude proglašena najlepšom narednih dvanaest meseci biće posvećena pre svega i najviše humanitarnom radu.

Spisak pobednica za Mis sveta od 2000. do 2016:

2000 Prijanka Čopra Indija London, Velika Britanija 30. novembar
2001 Agbani Darego Nigerija San Siti, Južna Afrika 16. novembar
2002 Azra Akin Turska London, Velika Britanija 7. decembar
2003 Rozana Dejvison Irska Sanja, Kina 6. decembar
2004 Marija Hulija Mantilja Peru Sanja, Kina 4. decembar
2005 Unur Birna Vilhjalmsdotir Island Sanja, Kina 10. decembar
2006 Tatjana Kučaržova Češka Varšava, Poljska 30. septembar
2007 Žang Zilin Kina Sanja, Kina 1. decembar
2008 Ksenija Sukinova Rusija Johanesburg, Južna Afrika 13. decembar
2009 Kajane Aldorino Gibraltar Johanesburg, Južna Afrika 12. decembar
2010 Aleksandrija Mils Amerika Sanja, Kina 30. oktobar
2011 Ivian Sarkos Venecuela London, Engleska 6. novembar
2012 Ju Venhsia Kina Ordos, Kina 18. avgust
2013 Megan Jang Filipini Bali, Indonezija 28. septembar
2014 Rolen Štraus Južna Afrika London, Ujedinjeno Kraljevstvo 14. decembar
2015 Mireja Lalaguna Rojo Španija Sania, Kina 19. decembar
2016 Stefani del Vale Portoriko Vašington, Amerika 18. decembar

Stefani del Vale iz Portorika krunisana je za mis sveta na izborima koji su održani u Sjedinjenim Američkim Državama. Organizatori izbora za mis sveta razočaraće mušku publiku širom sveta. Po novim pravilima devojke više neće šetati u bikinijima. Posle 63 godine održavanja izbora za mis sveta, od 2015. godine nećemo više moći da uživamo u zanosnim telima svetskih lepotica. Organizatori su rešili da devojke više ne poziraju u kupaćim kostimima.

Organizatori ne žele da mis sveta predstavljaju samo kostimi, i nije samo reč o takmičenju lepote već o lepoti sa svrhom. Ovo nije prvi put da se ovo pitanje provlači jer mnoge organizacije smatraju pogrešnim ovako predstavljanje žena. Kris Vilmer i Džulija Morli su u ime organizacije najavili da će misice ubuduće nositi odeću za plažu i skromnije kostime.
Ideja je da izbor za mis sveta postane modni događaj, a nikako bikini šou. Ovom odlukom čini se i ustupak muslimanskim zemljama, čija se vera protivi prikazivanju obnaženog ženskog tela. Ove godine Stefani del Vale iz Portorika je krunisana za mis sveta i biće posvećena humanitarnom radu, prva pratilja je lepotica iz Dominikanske Republike, a druga iz Indonezije, Stefani je studentkinja, ima devetnaest godina, i govori španski, engleski i francuski.

Ona je druga devojka iz Portorika koja je ponela laskavu titulu najlepše žene na svetu. Njoj je krunu predala prošlogodišnja pobednica izbora Mireija Lalaguna, iz Španije. Na ovogodišnjem izboru učestvovale su lepotice iz preko sto zemalja.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Saudijska Arabija se prvi put u istoriji takmiči na izboru za Mis (FOTO)

Saudijska Arabija se prvi put u istoriji takmiči na izboru za Mis (FOTO)

Ovogodišnje Takmičenje za "Mis Univerzuma" u Meksiku obeležiće dolazak preko 90 žena iz celog sveta, a među njima će se prvi put naći takmičarka iz Saudske Arabije, Rumi Alkatani. Ova vest je izazvala veliku pažnju širom sveta, posebno zbog toga što su organizatori odstupili od svojih strogi pravila i dozvolili takmičarki da pokaže svoju prelepu kosu.. Tokom takmičenja u kategorijama večernje haljine, kupaćih kostima i ličnosti, takmičarke prolaze kroz intenzivne...

Izvor: Svet plus, 04.Apr.2024, 14:03

Detaljnije >>

Evropska lepota ponovo vlada svetom: Izabrana nova Mis univerzuma

Evropska lepota ponovo vlada svetom: Izabrana nova "Mis univerzuma"

Pobednica se obratila svim ženama sveta i poslala snažnu poruku.

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Mar.2024, 19:07

Detaljnije >>

„Studentkinja prava, koja tečno govori nekoliko jezika“: Ko je Kristina Piškova, zvanično najlepša žena na svetu

Kristina Piškova proglašena je za najlepšu ženu sveta, na ovogodišnjem takmičenju "Miss World 2024" koji se održao u Indiji.

Izvor: Danas, 10.Mar.2024, 17:06

Detaljnije >>

Čehinja Kristna Piškova izabrana za novu Mis sveta

Studentkinja prava Kristna Piškova (23) iz Češke proglašena je novom mis sveta na takmičenju koje je večeras održano u Mumbaju u Indiji.

Izvor: Danas, 10.Mar.2024

Detaljnije >>

Evropska lepota ponovo vlada svetom: Izabrana nova Mis univerzuma

Evropska lepota ponovo vlada svetom: Izabrana nova "Mis univerzuma"

Pobednica se obratila svim ženama sveta i poslala snažnu poruku.. Večeras je u indijskom gradu Mumbaju održan 71. izbor za "Mis sveta". Ove godine titula za najlepšu ženu sveta odlazi u Češku po drugi  Godine 2006., ovo počasno priznanje otišlo je u ruke Tatane Kačarove. Kristina Piškova, pobednica ovogodišnjeg izbora ima 23 godine, bavi se manekenstvom, a takođe je i studentkinja administracije i prava. Tečno govori čak četiri...

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2024, 23:43

Detaljnije >>

Čehinja Kristina Piškova nova mis sveta

Čehinja Kristina Piškova (23), studentkinja prava, izabrana je za novu mis sveta na takmičenju u Indiji.

Izvor: Radio 021, 09.Mar.2024

Detaljnije >>

Ona je nova Mis sveta FOTO

Ona je nova Mis sveta FOTO

Čehinja Kristna Piškova (23), studentkinja prava, proglašena je novom mis sveta na takmičenju u indijskom Mumbaiju.

Izvor: B92, 09.Mar.2024

Detaljnije >>