Američki štit ne preti Moskvi

Izvor: B92, 23.Mar.2015, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Američki štit ne preti Moskvi"

Rumunski zvaničnici su rekli da je američki protivraketni štit planiran za Rumuniju namenjen zaštiti NATO članica od napada i da ne predstavlja pretnju Moskvi.

Reagovanje je usledilo nakon što je ambasador Rusije u Danskoj Mihail Vanjin izjavio da bi Moskva mogla da pošalje nuklearne projektile na brodove te skandinavske zemlje, članice NATO, ako se ona priključi protivraketnom sistemu Alijanse.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Rumunski ministar odbrane Mirče Duša izjavio je danas da se Rumunija "ne slaže sa takvom izjavom" i da je "protivraketni sistem, odbrambeni sistem", nakon slične izjave rumunskog šefa diplomatije Teodora Meleškanua, preneo je AP.

Danska je u avgustu pristala da se priključi odbrambenom sistemu NATO, sa najmanje jednom fregatom sa unapređenim kapacitetima.

Rusija se oštro protivi sistemu protivvazdušne odbrane, čije bi baze, prema planovima, trebalo da se nalaze u Rumuniji i Poljskoj.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.