Šimunec: Posle fudbalera, stižu košarkaši

Izvor: Politika, 13.Jul.2012, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šimunec: Posle fudbalera, stižu košarkaši

Kad smo već napravili „Montevideo” i shvatili da je publika gladna takvih tema i željna da sazna više o sportistima na koje svi moramo na budemo ponosni, došao sam na ideju da napravimo igrani film o košarkašima za koji je scenario napisao Gordan Mihić a režiraće ga Darko Bajić. U toku su kastinzi za glumce a premijera će biti u Ljubljani u avgustu sledeće godine, dan uoči otvaranja Evropskog prvenstva u košarci, kaže Zvonimir Šimunec

Na njegovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vizit karti piše Zvonimir Šimunec, dopisnik. I srpski i grčki broj telefona. A sve ono čime se bavi, teško je i nabrojati.

Počeo je na Radiju Indeks 202. U jesen 1975. godine napravio je „Indeksovo radio pozorište”, nasledivši nedeljni termin od Ljube Moljca i Vesna Pećanac i tada je prvi put spojen radio izraz i klasičan teatar. Indeksovo radio pozorište je najveću popularnost postiglo pet-šest godina kasnije kada je došlo do relativne demokratizacije i kada su se studentske teme zamenile generalnom satirom. Bilo je to vreme kada su u emisiji glumili Neša Leptir, Slobodan Bićanin i drugi a tekstove su pisali Voja Žanetić, Duško Radulović, Siniša Kovačević... Rukovodstvo je u to vreme zahvatila ideja da radio nije samo kutija iz koje se čuju baršunasti glasovi nego treba uneti i dozu životnosti i nastao je „radio koji se gleda”, a emitovan je sa splava na Savi pod nazivom „ Leto na Adi”..

Šimunec je pozvan da vodi „Večernju reviju želja” u to vreme apsolutno najgledaniju emisiju na prostorima tadašnje Jugoslavije a u to su se uključivali gledaoci iz Bitolja, Zagreba, Pule, Leskovca... Posle toga je postao urednik i voditelj „Nedeljnog popodneva” na Televiziji Beograd a usledila je nova prilika: srpska verzija čuvene engleske emisije „Pitali ste, gledajte” – „Da te pitam” koju je vodio zajedno sa Ivanom Stanković. Kasnije je nastala emisija „Da pitamo zajedno” koju je vodio sa suprugom Majdom Šimunec i koja je po mišljenju mnogih bila preteča sadašnjih tok šou programa jer je kombinovala kulturu, estradu, posao, šou biznis...

Svako vreme ima svoje junake

– Gugl novinarstvo i površnost, formalnost su doveli do kulturnog modela koji imamo i u novinarstvu je došlo do ozbiljnog iskliznuća iz pravca kojim treba da se ide. Ali, nije na meni da komentarišem, jer svako vreme ima svoje junake, kaže on prisećajući se kako se nekada radilo...

Bračni par Šimunec je 1993. otišao u Grčku odakle je izveštavao za mnoge srpske medije. Zvonimir je u prvo vreme bio dopisnik Radio-televizije Srbije i Ju info kanala, pisao je za „Danas”, „Večernje novosti” i osnovali su svoju produkciju u kojoj je nastalo osamdesetak emisija „Pogled sa Olimpa” koje su svojevremeno emitovane na RTS-u. Uskoro iz štampe izlazi i knjiga pod istim naslovom jer kako objašnjava, ne kaže se da su „Srbi i Grci braća” tek tako, te veze traju vekovima. U knjizi ima mnogo podataka i zanimljivosti od turističkih destinacija do priča o ličnostima koje su obeležile noviju istoriju i kulturu ove zemlje: od Nane Muskuri do Mikisa Teodorakisa...

Tokom vremena, ljubav prema radiju nije izbledela i Zvonimir Šimunec je sa prijateljima i istomišljenicima sa nešto ušteđenih para, kredita i pozajmica napravio respektabilnu beogradsku radio stanicu Sport FM, sa čijih talasa se čuju sve informacije o sportu i anglosaksonska muzika.

– Sada pripremamo verovatno najsveobuhvatniji radio projekat o Olimpijskim igrama i propratićemo svaki minut u Londonu sa reprezentativcima Srbije. Imaćemo trojicu reportera na licu mesta u Londonu a veliki broj osvajača medalja, nekadašnjih igrača i selektora, javljaće nam se specijalizovanim audio blogovima u kojima će u tri minute reći svoje impresije i komentarisati događaje... Posle mnogo vremena vraćam se da budem voditelj ove emisije koja će se zvati „Šesti olimpijski krug” i emitovaće se svakoga dana od 27. jula do 12. avgusta u terminu od 12 do 14 sati, najavljuje Zvonimir Šimunec.

Njegov dugogodišnji prijatelj i kolega Vlada Stanković rekao mu je da planira da napiše knjigu o uspesima naših fudbalera iz tridesetih godina, njihovom putu u Montevideo a producent Dejan Petrović i Šimunec kao kreativni producent „Inter medije” došli su na ideju da snime film „Montevideo, bog te video”. Stali su iza tog projekta sa idejom, parama i znanjem bez podrške države (osim Ivice Dačića koji je stao iza ovog projekta i kasnije, Mlađana Dinkića) i napravili film koji je videlo 550.000 ljudi i televizijsku seriju. Nastavak filma i serije upravo se snima a posle premijere filma, počeće krajem godine da se emituje i nastavak serije.

Na redu su košarkaši

– Kad smo već napravili „Montevideo” i shvatili da je publika gladna takvih tema i želi da sazna više o sportistima na koje svi moramo na budemo ponosni, došao sam na ideju da napravimo film o košarkašima. Srpska, jugoslovenska pa i evropska košarka šezdesetih godina krenula je sa Malog Kalemegdana.

Tamo su Bora Stanković, Nebojša Popović, Raša Šaper i Aleksandar Nikolić pokrenuli mašineriju koja je košarku učinila, što je malo poznato, u Evropi sportom broj dva, odmah posle fudbala. Oni su posejali tu klicu uspeha koja je prihvaćena u svim delovima bivše Jugoslavije i mi sada pravimo, čini mi se, izvanredan projekat – igrani film u koprodukciji sa Ljubljanom, Sarajevom i Zagrebom koji treba da bude završen do avgusta 2013. godine a premijeru će imati dan uoči početka Evropskog prvenstva u košarci koje će se održavati u Ljubljani gde se očekuje da će igrati sve reprezentacije zemalja koje su činile takozvanu veliku Jugoslaviju. U toku je ozbiljan kasting za glumce, reditelj je Darko Bajić, scenario je napisao Gordan Mihić a neke delove piše hrvatski scenarista i reditelj Ognjen Sviličić.

Dokumentarni film o velikanima košarke je već završen i imaće premijeru na jesen. Režirao ga je Ivica Vidanović. Istovremeno je snimljena i dokumentarna serija od trideset epizoda u kojoj se pojavljuju svi živi akteri košarke od Skoplja do Ljubljane. To je antologija jugoslovenske košarke, jer verujemo da je ovaj sport jedina sfera života koju smo negovali u kontinuitetu, i zato nam je košarka u svetskim visinama. Tih godina kada se stvarala domaća košarka, svi su bili zanesenjaci, verovali u sve, nada je bila opipljiva.

– Imam utisak da me bog pogledao: čitav život radim ono što volim, i što bih i džabe radio, a još dobijam platu za to, kaže o svojoj karijeri Zvonimir Šimunec.

Tekst je objavljen u TV Reviji od 13.7.2012.

Meri Bilić

objavljeno: 13.07.2012.
Pogledaj vesti o: Montevideo,   Evropsko prvenstvo

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.