Sada svi tvrde da nisu od Gadafija dobijali novac

Izvor: Blic, 03.Sep.2011, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sada svi tvrde da nisu od Gadafija dobijali novac

Kao ministru spoljnih poslova SRJ i funkcioneru SPS-a, nije mi poznato da je Gadafi pomagao Miloševića - rekao je za “Blic” Živadin Jovanović povodom izjave Faraga Abu Aleša, predsednika libijske Republikanske stranke za demokratiju i pravdu, da ima informacije da je Moamer Gadafi finansirao predizbornu kampanju bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića, ali i režim Slobodana Miloševića.

Aleš je u intervjuu za jučerašnji zagrebački „Večernji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << list" rekao da te informacije potvrđuju i dokumenti koje su pobunjenici pronašli u zgradi Gadafijeve obaveštajne službe u Tripoliju. Među tim dokumentima, kako navodi ovaj list, nalaze se i oni o Gadafijevom finansiranju francuskog predsednika Nikole Sarkozija, italijanskog premijera Silvija Berluskonija, američkog diplomate Dejvida Velča, ali i mnogih drugih poznatih imena iz javnog i političkog života na Zapadu.

Iz dokumenata je vidljivo i da je Gadafi sve vreme finansijski podržavao režim Slobodana Miloševića, navodi „Večernji list" pozivajući se na predsednika libijske Republikanske stranke za demokratiju i pravdu.

- Stojim iza svake svoje izgovorene reči. Pouzdano znam za Gadafijevo finansiranje vašeg bivšeg predsednika Mesića - rekao je Aleš na pitanje ima li dokaze za te teške optužbe. On je dodao da je Mesić bio jedini političar iz neke demokratske države koji je javno podržavao Moamera Gadafija.

Libiju i Srbiju, tačnije Saveznu Republiku Jugoslaviju, pratili su odlični odnosi do 2000. godine. Posle oktobarskih promena došlo je do zahlađenja odnosa, a saradnja se popravila poslednjih nekoliko godina.

Živadin Jovanović, ministar spoljnih poslova od 1998. godine do 5. oktobra 2000. godine i visoki funkcioner SPS-a, kaže da je kada je on bio u diplomatiji razvijana saradnja zasnovana na obostranim ekonomskim interesima u građevinarstva, nauci, obrazovanju, zdravstvu.

Opširnije u štampanom izdanju...

Povezane vesti: Bugarska: Libija da vrati 56,6 miliona dolara za oslobađanje bolničarki Gadafi finansirao kampanje Miloševića i Mesića Libijski pobunjenici: Sporazume o nafti ne sklapamo pod pritiskom zapada Akcije NATO u Libiji se nastavljaju, Gadafi optužio alijansu da želi naftu Libijski pobunjenici: Do subote nećemo napadati Sirt
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi,   Tripoli

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.