MMF nastavlja saradnju sa Srbijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2011, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF nastavlja saradnju sa Srbijom

BEOGRAD -

Vlada Srbije i Misija MMF-a zajednički su ocenili danas, na početku dvonedeljnih razgovora, da su do sada sve revizije bile uspešne i da je neophodno uspostavljanje čvrste fiskalne discipline.

Zajednička ocena je i da povećanje zarada zaposlenih u Srbiji moraju biti u skladu sa dogovorenom budžetskom i ukupnom ekonomskom politikom zemlje.

Mimo saopštenog, agencija Tanjug saznaje da su i predstavnici MMF-a danas bili malo zatečeni događajima na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << političkoj sceni Srbije, odnosno smenom vicepremijera Mlađana Dinkića, ali da su jasno stavili do znanja da oni saradnju sa Srbijom nastavljaju.

Cvetković: Popravljanje položaja u skladu s mogućnostima

Premijer Srbije Mirko Cvetković upoznao je danas predstavnike MMF-a sa aktuelnom ekonomskom situacijom u zemlji, ističući povodom pregovora sa predstavnicima sindikata zaposlenih u javnom sektoru, koji su u toku, da mogućnosti za popravljanje materijalnog položaja zaposlenih moraju biti u skladu sa dogovorenom budžetskom i ukupnom ekonomskom politikom.

Premijer Cvetković i ministarka finansija Diana Dragutinović su sa misijom MMF-a, koju predvodi Albert Jeger, razgovarali o poslednjoj, sedmoj reviziji kreditnog stend - baj aranžmana koji Srbija ima sa tom finansijskom institucijom, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Na sastanku je ocenjeno je da su do sada sve revizije bile uspešne i da su sagledani svi pokazatelji u vezi sa poslednjom revizijom aranžmana.

Tokom boravka misije MMF-a u Beogradu, vodiće se razgovori o mogućnostima dalje saradnje sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom, navedeno je u saopštenju.

Krkobabić i Jeger: Neophodna čvrsta fiskalna disciplina

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić i šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Albert Jeger zajednički su konstatovali da je neophodno uspostavljanje čvrste fiskalne discipline, koja bi bila i najčvršća brana stvaranju novih socijalnih slučajeva kao proizvoda nepoštovanja fiskalnih obaveza.

Uspostavljanjem čvrste fiskalne discipline obezbedila bi se stabilnost, kako ekonomskog sistema tako i održiv sistem penzijskog i invalidskog osiguranja, ocenili su Krkobabić i Jeger.

Tokom sastanka Krkobabića sa delegacijom Misije MMF-a vođeni su razgovori o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji i primeni reformisanog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Šef misije MMF-a za Srbiju posebno je istako doslednost potpredsednika Krkobabića u realizaciji i primeni ovog Zakona i očuvanju dogovorenih principa penzione reforme.

Ljajić: Podeliti sredstva na ravne časti

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić izjavio je danas da, u razgovorima sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu, najpre treba da se utvrdi raspoloživa količina novca i, ukoliko ga ima, da se podeli "na ravne časti svima u javnom sektoru".

Prema Ljajićevim rečima, ta sredstva bi trebalo da budu srazmerno utrošena za povećanja plata svih u javnom sektoru, odnosno i zaposlenih u zdravstvu, kulturi, socijali, kao i primanja penzionera, a ne samo prosvetara.

On je u emisiji "Kažiprst" RTV B92 rekao da je bolje da vlada i padne, nego da počne da pravi trule kompromise, kao što su zaduženja, štampanje novca, uvođenje zemlje u inflaciju i makroekonomsku nestabilnost.

"Moramo konačno da se naučimo da trošimo ono što proizvedemo", naglasio je Ljajić.

LDP za novi obavezujući aranžman sa MMF-om

Liberalno-demokratska partija smatra da Srbija treba da zaključi novi obavezujući aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, što je jedina garancija da se domaće javne finansije, ali i privreda, "neće potpuno raspasti u predstojećim mesecima i očekivanoj izbornoj kampanji", saopšteno je iz te stranke.

LDP je podsetio da je ranije predlagao da se uđe u ugovor sa MMF-om još 2005. godine, ali da je vlast zaključila stend-baj aranžman, koji je istekao u aprilu 2009. godine.

"Upravo u te četiri godine su partije koje su se menjale na vlasti, uključujući i one koje su danas u opoziciji, svojom rasipničkom politikom, kupovinom glasova kroz sumnjive projekte, kroz NIP i trošenje novca od privatizacija na povećanje potrošnje, trasirale put katastrofe sa kojom se suočavamo u poslednje dve i po godine", navodi LDP.

Ta stranka je mišljenja da se u zemlji u kojoj je 2010. godine prosečna plata pala sa 380 na 320 evra, inflacija dvocifrena, a javni dug po glavi stanovnika porastao za 230 evra, ne sme dopustiti političarima da bez spoljne kontrole opet počnu da ulažu budžetski novac u projekte koji će propasti čim se kampanja i izbori završe.

"Ne možemo da žrtvujemo svoju budućnost zbog vlasti koja namerava da u kampanji, kao što su radile i dve vlade pre nje, nerazumno troši državni novac i da se i dalje nekontrolisano zadužuje kako bi pokrila apetite neefikasnih sektora države, javnih preduzeća i svojih partijskih kadrova koje je rasporedila na sva mesta gde se nekontrolisano troši teško prikupljeni budžetski novac", kaže se u saopštenju.

"Dok se u Srbiji ne pokrene politički i ekonomski preokret i dok ne počnemo da živimo u zemlji koja funkcioniše na odgovornim i tržišnim principima, MMF će nam biti potreban kao neka vrsta finansijskog policajca i revizora politike naše vlade", navedeno je u saopštenju LDP.

Petrović: Novi aranžman sa MMF bio bi dobar za Srbiju

Ekonomista Pavle Petrović ocenio je da bi Srbija trebalo da sklopi novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), bez dodatnog kredita, zbog održanja ekonomske stabilnosti i poverenja stranih investitora.

Petrović je u izjavi agenciji Beta naveo da bi to osiguralo da se u predizbornoj i izbornoj godini pod kontrolom drže deficit budžeta, javna potrošnja i inflacija, ali je izrazio bojazan da u Srbiji ne postoji politička volja za sklapanje novog aranžmana s MMF-om.

"Već na početku ove godine postoje ogromni pritisci da se povećaju potrošnja i deficit budžeta koji su dogovoreni sa MMF-om, tako da bi za stabilnost zemlje bilo dobro da se sklopi novi aranžman", kazao je Petrović.

On je precizirao da bi to bio aranžman bez dodatnog zaduživanja, ali da bi imao kriterijume izvršenja koje bi kontrolisao MMF i pomogao da se budžetski deficit i javni dug ne otrgnu kontroli.

"Svrha je da se makroekonomsko okruženje održi stabilnim, a MMF bi svojim prisustvom u Srbiji pomogao da se to i ostvari. Kada je MMF prisutan u nekoj zemlji, i poverenje investitora je veće", kazao je Petrović, koji je i kandidat za predsednika Fiskalnog saveta Srbije.

On je ocenio i da će poslednja reviziji tekućeg kreditnog aranžmana sa Srbijom, vrednog oko tri milijarde evra, koja je počela 10. februara, biti uspešna.

"Budžet za 2011. godinu je donet u dogovoru sa MMF-om i usklađen sa fiskalnim pravilima", kazao je Petrović i dodao da će MMF insistirati na tome da nije prihvatljivo ni jedno povećanje plata i penzija koje nije predviđeno budžetom.

Petrović je naveo i da ukoliko Vlada popusti pritiscima i dozvoli rast plata, već u ovoj godini doćiće do nestabilnosti, a postoji opasnost da se kada Fond, ode popusti pritiscima.

"Novi aranžman sa MMF stvorio bi ambijent stabilnosti i poverenja da će javni dug i državni deficit biti na održivom nivou u narednih tri ili četiri godine", kazao je ekonomista Pavle Petrović.

Misija MMF-a počinje danas zvanične razgovore s predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije o sedmoj reviziji kreditnog stend-baj aranžmana.

Kreditni aranžman Srbije i MMF-a u vrednosti oko tri milijarde evra ugovoren je sredinom maja 2009. i završava se u aprilu 2011. godine.

Srbije je do sada iz kreditnog aranžmana sa MMF-om iskoristila oko 1,5 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.