CIK: Dinkić na saslušanju u policiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jan.2017, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIK: Dinkić na saslušanju u policiji

Prema saznanjima Centra za istraživanje korupcije Mlađan Dinkić danas se pojavio u policiji po pozivu za saslušanje zbog sumnje da je u više navrata zloupotrebio svoj službeni položaj i oštetio budžet Srbije.

Naime, jedan od predmeta provera, prema podacima do kojih je došao CIK, su eventualne zloupotrebe prilikom izgradnje Topionice bakra i izgradnje Fabrike sumporne kiseline u Rudarsko topioničarskom basenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bor.

U krivičnoj prijavi na osnovu koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal dostavilo policiji zahtev da izvrši provere, navodi se, kako CIK nezvanično saznaje, da je više lica, među kojima i Dinkić, zaključilo štetne ugovore po RTB Bor a time i po budžet Srbije.

Šteta je nastala tako što je firma sa kojom je zaključen ugovor neosnovano uvećavala cene izvedenih radova i fiktivno izvodila radove, čime su navedena lica i Mlađan Dinkić protivzakonito za sebe pribavili oko 50 miliona evra, koliko iznosi ukupna vrednost radova.

Policija je prethodnih dana intenzivno proveravala poslovanje u svim pravnim licima koja su učestvovala u sklapanju ovih ugovora kojima je, kako se navodi u prijavi, naneta velika šteta budžetu Srbije.

Prema saznanjima CIK-a u policiji se trenutno proveravaju i okolnosti osnivanja i prodaje preduzeća "Mobi 63" koje je Republika Srbija prodala firmi Telenor, pa se očekuje da će Dinkić koji je u vreme osnivanja i prodaje preduzeća "Mobi 63" bio ministar finansija i predsednik radne grupe za vođenje pregovora sa potencijalnim investitorima za mobilnu telefoniju Srbije, morati da odgovori na neka pitanja.

Dinkić, kako se navodi u tekstu na sajtu CIK-a, neće najverovatnije moći da izbegne ni saslušanje o potencijalnim zloupotrebama u vezi s privatizacijom pojedinih preduzeća iz perioda kada je bio ministar.

CIK podseća da se za Dinkića već nekoliko godina vezuju brojne afere, poput Nacionalne Štedionice, izgradnje solarnih parkova, ugovora o konsultantskim uslugama i realizacijom projekta razvoja turizma na Staroj planini...

Kako je CIK istraživao, bilo je i provera po zahtevu Tužilaštva za organizovani kriminal u slučaju postupanja Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki u periodu od 2008. do 2013. godine, ali je slučaj zatvoren zbog nedostatka dokaza.

Dinić je pominjan i u slučajevima "Galenike" i Dunavske banke, navodi CIK.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dinkić saslušan u policiji zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja oštetio budžet Srbije

Izvor: BKTV News, 10.Jan.2017

Zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i oštetio budžet Srbije, danas je u policiji saslušan Mlađan Dinkić, saznaje CIK...U međuvremenu je saslušanje u SBPOK i završeno, a kako Tanjug saznaje, ispitivanje se odnosilo na prodaju Mobtela...Mlađan Dinkić je nakon obavljenog informativnog...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.