Za sada ne želim da glumim

Izvor: Blic, 07.Mar.2011, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sada ne želim da glumim

BEOGRAD - Poslednja epizoda serije “Miris kiše na Balkanu” biće prikazana u petak. I dok se sudbina porodice Salom bude konačno rešavala, kako kaže reditelj serije Ljubiša Samardžić, nastavka neće biti. Međutim, to neće označiti i kraj serije jer će se pored kablovske televizije HBO “Miris kiše” najverovatnije prikazivati i u Izraelu.

Pred poslednju epizodu, kakav je vaš utisak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao autora o seriji?

-Ako ugledna pera TV kritike napišu odmah po prvoj epizodi da serija "Miris kiše na Balkanu” "na bosiljak miriše”, pa nastavi "...da je sve te arome, zabeležilo ovo lepo pismeno delo, nežno i osetljivo, u rukama reditelja Ljubiše Samardžića", onda to puno govori.

Ove recenzije, milion i po gledalaca svakog petka uveče na RTS-u, interesovanje inostranih kupaca za ovu seriju, nije ništa drugo do divljenje što se ova ozbiljna, kulturna serija i pojavila na TV ekranima, kao melem na ranu u obilju neukusa. Za mene i moju Miru to nije divljenje, već satisfakcija za izbor teme, saradnika, glumaca, za umor, neprospavane noći, kijavice i prehlade, pređen put i uporno traganje za smislom, poetikom, humorom, etikom, estetikom na tragu neophodne mere i ukusa. I desilo se to što smo priželjkivali. Verujte mi, i staro i mlado se divi seriji, što je, priznaćete, ponos svima koji su je stvarali i verovali u njen uspeh.

Da li ćete ostvariti saradnju sa kablovskom kućom HBO koja je pokazala interesovanje za seriju?

- Da. Pre desetak dana neki moji poznanici iz Los Anđelesa, impresionirani kvalitetom serije, obavestili su nas da su počeli razgovore sa vlasnikom HBO-a o otkupu serije. Pre neki dan sam im poslao nekoliko diskova titlovanih na engleski jezik, videćemo dokle će stići njihova inicijativa. Još uvek je to mačka u džaku. Ono što je možda u ovom času daleko veće iznenađenje je to da je Izrael zainteresovan za otkup prava na seriju! E, to nije mala stvar! Evidentno da su produkcioni kvalitet serije i uzbudljiva priča o porodici Salom iz Sarajeva između dva velika svetska rata primamili mnoge televizijske stanice sveta. Mislim da i RTS-u i njegovoj redakciji pripada zahvalnost jer je to zajednički projekat.

Da li postoji mogućnost da nastavite seriju ili je za vas to iscrpljena tema?

- Za mene i Miru to je završena priča! Želimo da se malo odmorimo, da bazamo pored mora, da se družimo sa nečim uzvišenim, sa knjigama u kojima ćemo tražiti nove sokove i izazove!

Najavljivali ste rimejk jednog uspešnog jugoslovenskog socijalnog filma od pre četrdeset godina. Šta je s tim projektom?

- Projekat o kome pitate otišao je u sećanje jer nije dobio sredstva fonda moje zemlje, a dobio sredstva od suseda! Anomalija! I bacio sam ga u zaborav! Život teče dalje. Da ga nisam napustio, možda nikada ne bi bilo serije "Miris kiše na Balkanu”.

Pominjao se i projekat "Dubrovački gusar”. Kakve su šanse da se stvore uslovi u regionu za jednu ozbiljnu koprodukciju?

- Sve nacionalne televizijske kuće u bivšim zemljama Jugoslavije bore se sa vladavinom kralja evra i sve dok strepe, ne očekujem da će se uskoro snimiti ovaj veoma efektan i zamašan, a ne skup serijski i filmski projekat.

Da li ćete se uskoro ponovo predstaviti publici u nekoj velikoj glumačkoj ulozi?

- Pojavljujem se u jednom jedinom kadru serije "Miris kiše na Balkanu”, kao grobar na jevrejskom groblju! Malo li je?! Doduše, pre neki dan sam dobio poziv da igram glavnu ulogu u jednoj velikoj koprodukciji u Hrvatskoj!

Povezane vesti: Amerikanci kupuju "Miris kiše na Balkanu“ Ipak imam malu ulogu u svojoj novoj seriji

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.