Izvor: Nezavisne Novine, 15.Apr.2016, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Žao mi je što se sastanku nisu odazvali lideri opozicionih stranaka

BANJALUKA - Predsjednik RS Milorad Dodik je izrazio žaljenje što se na današnjem sastanku u Banjaluci, koji je zakazao povodom referenduma, nisu pojavili pojedini predstavnici političkih partija. Rekao je da će ovih dana svakog od lidera partija pojedinačno pozvati i izrazio nadu da će se sastanak ipak održati narednih dana.

Komentarišući navode opozicije da se sastanku nisu odazvali jer ih je uvrijedio, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Dodik kaže da ne misli da je nekoga uvrijedio i da vjeruje da je razlog njihovog nedolaska nešto drugo.

Predsjednik Dodik je podsjetio je da je isteklo 120 dana koji su dali nakon prošlog sastanka, da se utvrde dalji koraci i da je zbog toga sastanak i sazvao, te istakao da su proteklih dana svi lideri potvrdili da će doći na današnji sastanak u Palati predsjednika.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i potpredsjednik DNS-a Nedeljko Čubrilović, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske i potpredsjednik SNSD-a Nada Tešanović, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović i potpredsjednik SP-a Slobodan Protić.

Sastanku se nisu odazvali predstavnici političkih partija koje čine Savez za promjene, kao ni predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH iz tih partija.

Sastanak je održan na inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, povodom dogovora o daljem preduzimanju mjera u vezi sa stavovima iz izjave potpisane 29. novembra 2015. godine.

Zvaničnici iz Republike Srpske saglasili su u zajedničkoj izjavi potpisanoj 29. novembra prošle godine da Narodna skupština donese odluku i raspiše referendum na kome bi narod odlučio da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike 9. januara.

"Republika Srpska nastaviće da slavi Dan Republike 9. januar u skladu sa Zakonom o praznicima Srpske, koji u sebi ne sadrži elemente diskriminacije, ne ugrožava nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost ni jednog od tri konstitutivna naroda, i u potpunosti odgovara univerzalnim vrijednostima i evropskim tekovinama", navodi se u zajedničkom izjavi.

Izjavu su potpisali Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Srpske Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović, predsjedavajući Doma naroda u parlamentu BiH Ognjen Tadić, te lideri SDS-a Mladen Bosić, PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić i NDP-a Dragan Čavić.

Odluka Ustavnog suda BiH od 26. novembra kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske proglašavaju neusklađenim sa Ustavom BiH, kako se navodi, neprihvatljiv je politički akt čiji je cilj negacija legaliteta i legitimiteta Srpske i ustavnopravnog poretka BiH ustanovljenog Dejtonskim sporazumom i kao takva se ne može primijeniti i traži se poništavanje te odluke.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.