Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Sep.2016, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dnevni avaz: Zapad započeo opsežnu operaciju potpune izolacije Dodika

Prestonice ključnih država zapadnog sveta započele su opsežnu operaciju apsolutne političke izolacije predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, s namerom da se izvrši dodatni pritisak, a ojačaju opozicija u RS i proevropske snage u celoj BiH, objavio je danas sarajevski Dnevni avaz.

Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore list navodi da je Dodik, posle odbijanja da odustane od "ilegalnog" referenduma, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << uprkos odbijaju Srbije i hladnom prijemu u Rusiji, ušao u teški politički ofsajd.

Kako je navedeno, prvi korak u toj operaciji je potpuno ignorisanje referenduma o Danu Republike, protivpravne i zabranjene aktivnosti, kao signal da je Dodik, iako najviši entitetski zvaničnik, prestao da bude sagovornik i faktor bilo kakvog značaja.

"U tome se, naime, krije razlog što se visoki državnici i funkcioneri država članica Saveta za implementaciju mira već danima ne oglašavaju o antiustavnom referendumu na manje od pola bh. teritorije u organizaciji entitetskih vlasti", ističe se u tekstu.

Prema izvorima Dnevnog avaza, međunarodna zajednica će i dalje suzdržano reagovati, insistirajući samo na "vladavini prava".

"Dodik je odbacio vrlo jasna upozorenja i signale koji su mu sugerisali kako da se izvuče iz situacije u koju se upleo. Privremena zabrana Ustavnog suda BiH bila mu je poslednja šansa i očekivali smo da će barem tu odluku poštovati i odgoditi referendum, čime bi se otvorio prostor da se državnim Zakonom o praznicima izađe iz ćorsokaka. Ovako je možda dobio neki izborni poen, ali je dugoročno izgubio mnogo", navodi se u tekstu.

To što visoki međunarodni zvaničnici potpuno ignorišu referendum, nije, kako se tvrdi, znak nezainteresovanosti, već naprotiv, usaglašenog "okretanja glave" od ilegalnih aktivnosti, kao i jačanja uloge državnih institucija i podrške proevropskim i naprednim faktorima u BiH.

"EU je jasno mogla, a neki će reći i trebala, zbog ove nestabilnosti odgoditi prihvatanje aplikacije za članstvo, jer se radi o vrlo ozbiljnom udaru na vladavinu prava jednog entiteta. Ali, nije, jer su shvatili da bi time samo naštetili progresivnim snagama u državi. Godinama su tako mogli iz RS blokirati evropski put izazivajući različite krize. Sada se situacija promenila i BiH je dobila zeleno svetlo, a Dodik crveno", stoji u tekstu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.