Poslanici o izboru Zagorke Dolovac

Izvor: RTS, 22.Jul.2015, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o izboru Zagorke Dolovac

Poslanici vlasti i opozicije pozdravili su predlog da se za republičkog javnog tužioca ponovo izabere Zagorka Dolovac, Marjan Rističević protiv. Završena rasprava o potvrđivanju tri sporazuma sa Turskom.
15.40 - Završena rasprava o izboru Zagorke Dolovac. Sutra o amandmanima na predloge zakona o istraživanju nesreća >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju. 
14.00 - Poslanici vlasti i opozicije pozdravili su predlog da se za republičkog javnog tužioca ponovo izabere Zagorka Dolovac, a jedino se poslanik Narodne seljačke stranke i član kluba SNS Marjan Rističević usprotivio tom predlogu. 
10.10 - Počela sednica na kojoj poslanici raspravljaju o potvrđivanju tri sporazuma sa Turskom.
Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da je Zagorka Dolovac kao kandidat za republičkog javnog tužioca za prioritete odredila, između ostalog, "beskompromisnu borbu protiv kriminala, naročito organizovanog, korupcije, i drugih oblika teškog krimnala, uključujući i oduzimanje imovine stečene kriminalom".

Obrazlažući predlog odluke o ponovnom izboru Zagorke Dolovac za republičkog javnog tužioca u Skupštini Srbije Selaković je rekao da su među njenim prioritetima i povećanje efikasnog krvičnog gonjenja, i intenziviranje međunarodne saradnje.
Poslanici vlasti i opozicije pozdravili su predlog da se za republičkog javnog tužioca ponovo izabere Zagorka Dolovac, a jedino se poslanik Narodne seljačke stranke i član kluba SNS u Skupštini Srbije Marjan Rističević usprotivio ovom predlogu.
"Neću glasati za ovaj predlog. Ovo nije predlog Vlade Srbije već Državnog veća tužilaca čiji je sastav iz 2010. godine koji je izabrala stranka bivšeg rezima, pa mislim da taj predlog ide odatle", poručio je Rističević tokom sednice Skupštine.
Rističević je rekao i da javnost mora da upozori da je potpredsednik stranke bivšeg režima pre godinu dana u Inđiji tvrdio "dok imamo Zagorku Dolovac, ne mogu nam ništa".
"Ja sam ovde danas čuo sasvim drugačiju priču i verujem u njenu biografiju", dodao je Rističević..
Rističević je kao još jedan od razloga zbog kojih ne želi da glasa za izbor Dolovac, naveo i to što je "obavešten da je 10. maja 2010. godine ona sa tužiocem za organizovani kriminal Miljkom Radisavljević i sa tadašnjim ministrom pravde, koji je bio partijski kadar, išla na slavu kod državnog skeretara koji je takođe bio državni kadar, iako nisu u rodbinskim odnosima".
Polemika Selakovića i Stefanovića 
S obzirom na to da je Dolovac polovinu svog mandata provela u vreme vlade DS, a drugu polovinu za mandata SNS-a, u parlamentu se povela debata između Selakovića i šefa poslaničke grupe DS-a Borka Stefanovića o njenom učinku tokom celog mandata.
Stefanović je prethodno prvo pohvalio Dolovac navodeći da je u teškom trenutku došla na tu funkciju i uvela neke pozitivne stvari i kriterijume koji do tada nisu postojali, kao i da nikada nije bila član nijende stranke.
Međutim, upitao je kako se došlo u situaciju da se na tu funkciju ponovo predlaže osoba koju je premijer Aleksandar Vučić 2010. godine u svom intervju kritikovao kako prima ogromnu platu kao funkcioner DS-a.
"U tome se krije jedan stidljivi odgovor da, verovatno, među vašim silnim kadrovima niste mogli da nađete adekvatnu zamenu", smatra on.

Stefanović je rekao da se Dolovac nikada ne pojavljuje u javnosti, a da ne postoji nijedna evropska država gde vrhovni državni tužilac "ne postoji u javnosti".
"Pojavila se jednom, brutalno ju je ućutkao ministar policije Nebojša Stefanović i tog momenta je čini se, zaslužila reizbor na mesto državnog tužioca", istakao je Stefanović. On je rekao da se za tri godine "nije čula nijedna reč od Dolovac", a ona je, kako je istakao, "vrh piramide državne vlasti, mač građana Srbije, a i vrh tužilaačke piramide, formalni zakonski šef svih tužilaca".
Selaković mu je na to odgovorio da je SNS dolaskom na vlast u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal zatekla svega tri optužnice, kao i da do tog trenutka nije procesuiran nijedan zamenik javnog tužioca niti javni tužilac protiv koga su podnošene disciplinkse prijave. 
Odgovarajući na kritiku Stefanovića da se nakon pritisaka ministra Stefanovića Dolovac više nije pojavljivala u javnosti, Selaković je rekao da se nije pojavljivala, ali za vreme vlasti DS-a. 
Potvrđivanje sporazuma sa Turskom 
Ministar Nikola Selaković izjavio je da će potvrđivanje tri sporazuma sa Turskom doprineti većoj pravnoj sigurnosti fizičkih i pravnih lica, ali i efikasnijoj borbi protiv organizovanog kriminala.
Rešenja sadržana u ovim ugovorima treba da doprinesu većoj pravnoj sigurnosti fizičkih i pravnih lica jedne države kada se nađu na teritoriji druge države, a to je pravo na pravnu zaštitu, pravo na besplatnu pravnu pomoć, zaštitu svedoka, izuzimanje od plaćanja parničnih troškova, upotrebu jezika", precizirao je Selaković obrazlažući u parlamentu predloge tri sporazuma sa Turskom, prenosi Tanjug.
To su sporazum o izručenju, o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i o uzajamnoj pravnoj pomoći u građanskim i trgovačkim stvarima.
U krivično pravnoj materiji predložena rešenja će, kako je naveo, omogućiti daleko obimniju i raznovrsniju pravnu pomoć između dve države kao što je na primer privremena predaja lica lišenih slobode.
"To je posebno važno za otkrivanje i suzbijanje organizovanog kriminala", ocenio je ministar pravde.
Stvoriće se, i kako je naveo, osnov za čvršću i obavezniju pravnu saradnju između nadležnih organa dve države kako okrivljena, tako i osuđena lica ne bi bekstvom iz jedne u drugu državu izbegla krivičnu odgovornost.
Selaković je rekao da će izglasavanje ovih ugovora podići međunarodno pravnu saradnju Srbije i Turske na znatno viši nivo, pogotovo imajući u vidu da je prvi od tri važeća sporazuma koji uređuju ove oblasti zaključen pre 80 godina.
"Čekamo promene Ustava, Vlada ne odustaje od reformi"
Ministar Nikola Selaković izjavio je da to što se u skupštinskoj proceduri skoro godinu dana nalaze izmene i dopune dva zakona - o Državnom veću tužilaca i Visokom savetu sudstva ne znači da je Vlada odustala od reforme pravosuđa, jer su za usvajanje ova dva zakona potrebne ustavne izmene.

Selaković je odgovarajući na pitanje poslanika zbog čega se od 8. avgusta 2014. godine ovi zakoni nalaze u skupštinskoj proceduri, objasnio da su svi nadležni učesnici ovog procesa, kao i Evropska komisija saglasili da je neophodno usvajanje ustavnih izmena pa nakon toga i predloženih zakona.
Ministar pravde je rekao da je jedan od razloga za njihovo neusvajanje i to što se ovih godinu dana radi na Akcionom planu za poglavlje 23 i da je u procesu skrininga zauzeto stanovište da "kada su u pitnaju ovakve stvari sačekamo Akcioni plan za poglavlje 23".
U pogledu ova dva zakona se, međutim, kako je naveo, otišlo i korak dalje jer su se svi ključni akteri saglasili i da je za postizanje ciljeva zacrtanih u Nacionalnoj strategiji reforme pravosuđa neophodno sačekati i izmene Ustava, pa nakon toga usvojiti predložene zakone.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Osniva se Centar za istraživanje saobraćajnih nesreća

Izvor: Studio B, 23.Jul.2015, 11:28

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o istraživanju nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju koji predviđa osnivanje jedinstvenog Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju sa sedištem u Beogradu...Pomenuti Centar će se baviti pitanjima kako je došlo do udesa, koji su uzroci,...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.