Faktor plus: Tadić i Nikolić skoro izjednačeni

Izvor: Politika, 09.Apr.2012, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Faktor plus: Tadić i Nikolić skoro izjednačeni

BEOGRAD – U prvom krugu predsedničkih izbora 6. maja za kandidata Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića glasalo bi 35,8 odsto, a za kandidata Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića 35,7 odsto izašlih birača, rezultati su danas predstavljenog ispitivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << javnog mnjenja agencije Faktor plus.

Istraživanje sprovedno na uzorku od 1.160 punoletnih ispitanika od 2. do 8. aprila, pokazalo je da bi za kandidata socijalista Ivicu Dačića glasalo 11,2 odsto, lidera Preokreta i LDP-a Čedomira Jovanovića 5,6 odsto, predsednika D S S-a Vojislava Koštunicu pet odsto, dok bi jedan odsto izašlih glasalo za kandidata URS-a Zorana Stankovića.

Kako je rečeno na predstavljanju rezultata, istraživanje nije obuhvatilo predsedničke kandidate Srpske radikalne stranke Jadranku Šešelj i muftiju Muamera Zukorlića, jer do kraja istraživanja nisu bili prijavili kandidaturu.

Kada je reč o parlamentranim izborima, rezultati istraživanja su pokazali da bi koalicija oko SNS dobila 33,4 odsto, a koalicija oko DS 29,4 odsto glasova izašlih birača.

Na trećem mestu je koalicija Socijalistička partija Srbije-Partija ujedinjenih penzionera Srbije-Jedinstvena Srbija sa 11,6 odsto glasova izašlih na birališta.

Cenzus bi, kako je pokazalo istraživanje predstavljeno u beogradskom Medija centru, prešli i koalicija Preokret (6,3 odsto), SRS (5,7 odsto), Demokratska stranka Srbije (5,5 odsto), dok bi ispod cenzusa bili Ujedinjeni regioni Srbije (3,4 odsto).

Istraživanje je pokazalo da bi 70 odsto ispitanika glasalo za istu stranku na parlamentarnim izborima i njihovog predsedničkog kandidata, a 70 odsto navodi da održavanje predsedničkih izbora ne utiče na njihovu odluku za koga će glasati na parlamentarnim izborima.

Na izbore bi, kako se navodi u istraživanju, izašlo 51 odsto birača, od čega 41 odsto zna za koga će glasati, 10 odsto ne zna za koga će glasati, dok bi jedan odsto izašlih poništio glasački listić.

Od ukupnog broja ispitanika, 20 odsto nisu sigurni da li će izaći na izbore, dok 28 odsto neće izaći na izbore.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić kazao je da se broj opredeljenih građana povećao za skoro 10 odsto u odnosu na prethodno istraživanje i naveo da će se kako se približavaju izbori povećavati broj građani koji će izaći na glasanje.

Kako je rečeno na predstavljanju rezultata istraživanja sprovedenog u svim većim gradovima u Srbiji i ruralnim sredinama, 60 odsto ispitanika smatra da će posle izbora živeti isto ili malo bolje.

Skoro 70 odsto ispitanika navelo je da kampanja ne utiče ili veoma malo utiče na njihovu odluku za koga će glasati, a jedna četvrtina ne prati predizbornu kampanju.

Oko 70 odsto ispitanika nije oduševljeno onim što se govori u kampanji, a skoro isti broj ispitanika navodi da ne veruje političkim strankama za koje glasa.

Beta

objavljeno: 09.04.2012.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Faktor plus: Tadić, Nikolić, pa Dačić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2012

BEOGRAD -..Ispitivanje javnog menjenja, koje je uradila agencija Faktor plus, pokazalo je da bi u ovom trenutku za predsedničkog kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića na izborima glasalo 35,8 odsto, a za kandidata koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića 35,7 odsto...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Tadić i Nikolić skoro izjednačeni

Izvor: Beta, 09.Apr.2012

BEOGRAD, 9. aprila 2012. (Beta) - U prvom krugu predsedničkih izbora za kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića glasalo bi 35,8 odsto, gradjana, a za kandidata Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića 35.

Nastavak na Beta...

Cenem:SNS 30, DS 27 odsto glasova

Izvor: Beta, 09.Apr.2012

NOVI SAD, 9. aprila 2012. (Beta) - Centar za demokratiju i razvoj predstavio je u ponedeljak istraživanje javnog mnjenja, prema kojem koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) uživa podršku 30 odst.

Nastavak na Beta...

Istraživanje Cedem-a: 1.SNS,2.DS,3.Preokret...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2012

NOVI SAD -..Pedeset edam odsto birača u Srbiji sigurno će izaći na glasanje, a iako je izvesno da postoje dva velika favorita, četiri igrača koja će najverovatnije preći cenzus i ponovo SPS kao najbolja udavača, očekivani izborni rezultati razlikuju se na teritoriji Srbije, Vojvodine i Novog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Nikolić za prsa ispred Tadića, daleko iza Dačić, Jovanović i Koštunica, ostali ni na vidiku

Izvor: Danas, 09.Apr.2012

Na šesnaestom kilometru izbornog maratona, Nikolić za prsa ispred Tadića! Daleko iza njih su još tri trkača, ostalih nema na vidiku. No, cilj je daleko, dolaze vrućine, treba pretrčati još 26 kilometara, a ni publici nije lako! U telefonskoj anketi agencije Plum Mark, od 5. do 8. aprila, na...

Nastavak na Danas...

Izdvojila se dva glavna kandidata za predsednika Srbije

Izvor: Vostok.rs, 10.Apr.2012, 12:17

10.04.2012. -..Dva srpska političara pretenduju na pobedu u predstojećim predsedničkim izborima koji će se održati 6 maja. Ovo govore podaci ankete sprovedene od strane srpske kompanije Faktor plus. Predsednik Boris Tadić, koji je prošle nedelje podneo ostavku, ima podršku 35,8 % ispitanika,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.