Anketa oko parlamentarnih izbora: SNS-u 30, a DS-u 27 odsto glasova

Izvor: Blic, 10.Apr.2012, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anketa oko parlamentarnih izbora: SNS-u 30, a DS-u 27 odsto glasova

Na predstojećim parlamentarnim izborima, stranke okupljene oko Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića mogle bi da dobiju 30 odsto glasova, a stranke okupljene oko Demokratske stranke Borisa Tadića 27 odsto glasova, pokazuju danas saopšteni rezultati najnovijeg istraživanja Centra za demokratiju i razvoj.

Na trećem mestu bila bi koalicija "Preokret" na čelu sa Čedomirom Jovanovićem sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 10 odsto glasova, a slede Socijalistička partija Srbije (SPS) sa devet odsto, Srpska radikalna stranka sa sedam odsto i Demokratska stranka Srbije sa pet odsto glasova građana Srbije, pokazuje istraživanje sprovedeno u martu i aprilu.

Na tribini u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine u Novom Sadu, rečeno je da, po istom istraživanju, u Vojvodini trenutno vodi DS sa 27 odsto glasova, ispred SNS, koja bi dobili 25 odsto glasova.

Na trećoj poziciji su Liga Socijaldemokrata Vojvodine (LSV) sa 10 odsto, a na četvrtoj Savez vojvođanskih Mađara (SVM) sa devet odsto glasova, rezultati su istraživanja Centra za demokratiju i razvoj.

Prednost u Novom Sadu, po ovom istraživanju, ima SNS u odnosu na DS, takođe za dva odsto, to jest, 27 odsto prema 25 odsto, sledi LSV sa 15 odsto, SRS sa 11 odsto i SPS sa pet odsto glasova Novosađana.

Politikolog Zoran Stojiljković ocenio je da je nakon izbora moguća i koalicija DS i SNS, ukoliko alternativa tome bude "mršava većina" u parlamentu ili nemogućnost formiranja vlade.

Stojiljković je, komentarišući rezultate istraživanja i relativnu izjednačenost SNS i DS, ocenio da su "ovi izbori mrtva trka i stvar u kojoj građani biraju između neuspešne vlasti i neubedljive alternative, pa je svaki potez važan".

On smatra da je skraćivanje mandata predsednika Srbije Borisa Tadića, jednostavno ostavka koja je napravljena zato što se računa da Tadić ima bolji rejting od svojih protivkandidata i da to može da postigne bolji rejting svoje stranke.

"Prava kampanja će uslediti u poslednjih 10 ili 15 dana, kada svi imaju završne konvencije i troše najviše na terensku i medijsku kampanju i priređuju iznenađenja na koje se više ne može reagovati", rekao je Stojiljković.

DS i SNS izjednačene

Politikolog Duško Radosavljević smatra da bi raspoloženje građana bilo malo drugačije da je istraživanje Centra za demokratiju i razvoj urađeno nakon raspisivanja predsedničkih izbora.

"DS i SNS su po istraživanjima dosta izjednačene, što znači da posle izbora neće doći do značajnije promene politike, ali ćemo možda imati personalnih promena u vlasti", rekao je Radosavljević.

"Što se tiče Vojvodine, biće zanimljivo, pošto tu ima nekoliko krupnih, regionalnih igrača, i videćemo koliki su zaista autonomaški potencijali Saveza vojvođanskih Mađara, odnosno i Lige socijaldemokrata Vojvodine", rekao je Radosavljević.

Većina za EU

U Novom Sadu, pozitivan stav prema EU izrazilo je 58 odsto građana, u Vojvodinii 57, a na nivou republike 54 odsto ispitanih građana. Protiv EU u Novom Sadu je 30 odsto, u Vojvodini 29 odsto i na nivou republike 32 odsto ispitanih građana.

Spiskovi lepih želja

Sociolog Bojan Panaotović ocenio je da stranke u predizbornoj kampanji građanima nude "spiskove lepih želja", ali da "niko ne kaže na koji konkretan način misli da otvori nova radna mesta ili privuče milijarde evra investicija u Srbiju, i to je ono što treba da nas zabrine".

Prema rečima istoričara Miloša Savina, događaji koji bi mogli da promene rezultatsku sliku su odluka Vlade Srbije o subvencijama za poljoprivrednike, koja se očekuje 24. aprila, i odnos aktuelne vlasti prema Vojislavu Šešelju, odnosno, garancija koju bi Srbija ponudila Haaškom tribunalu ukoliko puste Šešelja.

Sigurno bi glasalo 57 odsto građana

Istraživanje je sprovedeno telefonskim putem, u martu i aprilu, sa reprezentativnim uzorkom od ukupno 2.380 građana, s tim da je o republičkim izborima propitano 750, o pokrajinskim 800, a o novosadskim izborima 830 građana. Rezultati dvomesečnog istraživanja pokazuju da bi na republičkim izborima sigurno glasalo 57 odsto, na pokrajinskim 50 odsto, a na novosadskim 51 odsto građana.

Povezane vesti: Tadić i Nikolić će uzeti dve trećine glasova na izborima Dačić: Ne može MMF da vodi politiku u Srbiji Koalicija Angele Merkel u vođstvu Bilbordi SNS isti kao Tadićevi 2008. Oformljena koalicija SNS i PUPS za lokalne izbore
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.