Istraživanje Cedem-a: 1.SNS,2.DS,3.Preokret...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2012, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje Cedem-a: 1.SNS,2.DS,3.Preokret...

NOVI SAD -

Pedeset edam odsto birača u Srbiji sigurno će izaći na glasanje, a iako je izvesno da postoje dva velika favorita, četiri igrača koja će najverovatnije preći cenzus i ponovo SPS kao najbolja udavača, očekivani izborni rezultati razlikuju se na teritoriji Srbije, Vojvodine i Novog Sada, pokazuje telefonsko istraživanje javnog mnjenja koje je za svoje potrebe uradio Centar za demokratiju i razvoj.

Presek stanja koje do izbora može da se promeni, pre svega >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zbog raspisivanja predsedničkih izbora, na šta u istraživanju nije računato, pokazuje da na republičkom nivou, kao i na lokalnom nivou u Novom Sadu, prednjači Srpska napredna stranka koja za tri, odnosno dva odsto beži Demokratskoj stranci. Na trećem i četvrtom mestu u Srbiji su Preokret i SPS, dok u Novom Sadu ta mesta zauzimaju Liga socijaldemokrata Vojvodine i Srpska radikalna stranka. Situacija je drugačija u Vojvodini gde prvo mesto zauzima DS, a dva odsto slabiju podršku dobijaju naprednjaci.

"Što se tiče Vojvodine, tu će biti zanimljivo jer imamo nekoliko krupnih regionalnih igrača kojih nema na teritoriji republike. Tu ćemo videti koliki su autonomaški potencijali Saveza vojvođanskih Mađara, odnosno Lige socijaldemokrata Vojvodine", za RTV kaže politikolog Duško Radosavljević.

Na ovim izborima stranke će se boriti da zadrže svoje glasače, kažu politikolozi i dodaju da nas do 6. maja očekuje agresivna, pa i prljava kampanja sa mnogo nerealnih obećanja.

"Ovo je stvar u kojoj građani nevoljno biraju između neuspešne vlasti i neubedljive alternative. Svaki je tu potez jako važan", navodi profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Zoran Stojiljković. On je pozvao građane da se ne zadovoljavaju prostim obećanjima nego da traže garancije.

"Ne zadovoljava me ovo što treba da potpišu da neće zapošljavati svoje ljude. Hoću zakonski projekat oko toga i da znam koje su garancije, šta je postupak, procedura i kakav je sastav konkursne komisije", dodaje Stojiljković.

Centar za demokratiju i razvoj sproveo je istraživanje na reprezentativnom uzorku od preko dve hiljade građana na teritoriji Srbije, Vojvodine i Novog Sada, sa napomenom da je u rezultatima moguća statistička greška od oko dva odsto.

Stojiljković: Moguća tri scenarija posle izbora

Da je za ozbiljnije promene u državi neophodna i promena izbornog sistema, ukidanje partokratije i osnaživanje nezavisnih institucija, navodi Stojiljković.

Prema njegovim rečima, moguća su tri scenarija posle izbora: koalicija oko Demokratske stranke, potpomognuta Preokretom s jedne i SPS-om sa druge strane, što je po njemu i najverovatnija opcija.

"Drugi scenario moguć je ako stranke desnice pređu cenzus, pod uslovom da nema rezervi oko podrške Srpske radikalne stranke naprednjacima, što je i dalje velika nepoznanica", kaže Stojiljković i dodaje da je treći scenario velika koalicija do koje bi nevoljno moglo doći ukoliko to nametne izborni rezultat.

Podrška EU i dalje veća u Vojvodini nego u Srbiji

Prema istraživanju koje je sproveo Centar za demokratiju i razvoj, 58 odsto građana u Novom Sadu podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju, dok je njih 30 odsto protiv. U Vojvodini je 57 odsto stanovnika za, dok se protiv EU izjašnjava njih 29 procenata. Podrška je na republičkom nivou nešto manja, pa proces evrointegracija podržava 54 odsto. I procenat onih koji se protive je veći nego u Vojvodini i Novom Sadu i iznosi 32 procenata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.