Vatikan otkrio restaurirane freske u Prisilinim katakombama

Izvor: Blic, 20.Nov.2013, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatikan otkrio restaurirane freske u Prisilinim katakombama

Vatikan je otkrio javnosti nedavno restaurirane freske u Prisilinim katakombama gde se nalazi najstarija poznata predstava Bogorodice sa Hristom ali i freske za koje mnogi smatraju da pokazuju žene sveštenice u ranohrišćanskoj crkvi.

Vatikanski ministar kulture, kardinal Djanfranko Ravasi prisustvovao je juče otvaranju "Lazarove kocke", malene grobne odaje sa biblijskim scenama iz 4. veka na zidovima.

Kompleks katakombi koji se prostire kilometrima ispod severnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rima poznat je i kao "Kraljica katakombi" zbog grobnih prostorija papa i male, delikatne feske Madone koja nuna Isusa i koja potiče iz 230-240. godine i predstavlja najstariju poznatu predstavu Bogorodice sa detetom.

Katakombe imaju i dve kontroverzne scene za koje neki veruju da predstavljaju žene sveštenice. Na jednoj se u grčkoj kapeli vidi grupa žena na gozbi za koju se veruje da je pričešće. Druga freska u bogato ukrašenoj grobnici predstavlja ženu sa rukama podignutim u položaj koji koriste i sveštenici u javnim molitvama.

Udruženje rimokatoličkih sveštenica, koje uključuje i žene koje je Vatikan ekskomunicirao zbog sprovodjenja obreda, tvrdi da su te freske dokaz da su u ranoj hrišćanskoj crkvi postojale žene sveštenice i da zbog toga i danas treba da ih bude, piše AP.

Član Vatikanske svete arheološke komisije Fabricio Biskonti kaže da su takva tumačenja fresaka "priča, legenda". Iako i zvanični vodja tura kroz katakombe kaže da postoji jasna veza izmedju gozbe i euharistije, Biskonti kaže da nije reč o pričešću vec o posmrtnoj gozbi a da žene, iako su prisutne, nisu prisustvovale misi.

Biskonti kaže i da je freska žene sa rukama u molitvi upravo to - žena koja se moli.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Epohalno otkriće: Stare hrišćanske freske dokazuju da su i žene bile sveštenici

Izvor: Blic, 20.Nov.2013

Italijanske freske koje su nedavno otkrivene u katakombama Prisile iz Rima možda su dokaz da su u ranoj hrišćanskoj crkvi sveštenici bile i žene. Ovu teoriju, međutim, Vatikan je odlučno odbacio, nazvavši je “senzacionalističkom bajkom“...Prisiline katakombe koje su nastale između drugog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.